26 Април 2024, 19:28 Днес (11) | Вчера (14)

Браншови организации плашат с масови протести заради Закона за горивата

03 Октомври 2019 10:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2019, 10:13

Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара

Браншови организации заплашват с масови протести срещу Закона за горивата, който трябва да влезе в сила на 27-ми октомври, предаде БНР. Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които се опитват да спрат измененията, изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката. За това предупреждават от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.
Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести. Влизането му в сила се отлага вече от една година заради недоволството на малките превозвачи на гориво. Както и на земеделските производители и на строители, които настояха да бъдат извадени от неговия обхват. Впоследствие заинтересованите браншови организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, заедно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите, с посредничеството на министъра на икономиката, изработиха вариант, който е на път да бъде спънат от монопола на пазара.
"След 27-ми ние сме в невъзможност да работим, но не само ние, а и потребителите, имам предвид земеделци, строители, мини и т.н. До 28-ми те нито могат да купуват горива, нито някой има право да им кара", обяви Симо Симов от Асоциацията и настоя: "Правителството искаме спешно да вземе решение да отложи наново наредбата, за да се даде възможност на парламента да разгледа закона, да го обсъди и да го гласува". В противен случай протестите под наслов "Жълтите жилетки" ще започнат още до края на октомври.
Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, която представлява над 70% от законния бизнес с петролни продукти у нас, изтъкна пред БНР, че Законът е в сила от 28-ми януари 2019-та:"Веднъж бламираха неговото стартиране с отлагане на наредбата 28 юли и сега, след края на 3-месечния период след нейното обнародване и влизане в сила, отново се поставя темата: "Ние не искаме, ние сме много хубави, ние сме най-честните и затова дайте да няма такъв закон или да го отложим за пореден път".
Пред "Хоризонт" Терзиев допълни: "Считам, че закон трябва да има. Ние сме законопослушни и голяма част от нашите членове вече са подали заявления за регистрация".
В предаването "Преди всички" той изрази мнение, че ситуацията се използва предизборно. "Тази тънка струна, на която се свири на площада на "Дондуков 1"  - жълти жилетки… Слушах един анонс "Ние след изборите, видиш ли, ще започнем да протестираме". Това е едно "приятелско намигане" към примера, което не прави чест на алтернативната асоциация, защото това е форма на заплаха към премиера, което аз не го приемам. Смятам, че това е шантаж, за да спре, за пореден път, изпълнението на закона. Но това е противозаконно - не виждам формални основания да бъде отложен какъвто и да било срок, не без намесата на Народното събрание". Секторът е болен и трябва да се лекува, категоричен е Терзиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив