01 Май 2024, 13:23 Днес (0) | Вчера (13)

Брюксел иска банките да дават още данни за клиентите

14 Декември 2004 09:00 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Директивата на ЕС въвежда и 15 000 EUR праг за кешовите транзакции

Банките ще бъдат задължени да посочват допълнителна информация за клиентите си. За кешовите транзакции пък ще има праг от 15 хил. EUR. Тези изисквания ще бъдат въведени с новата директива за мерките срещу прането на пари, която вече е приета от Европейската комисия, съобщи за в. ПАРИ д-р Васил Киров, директор на Агенцията за финансово разузнаване. В момента по нея върви процедура на съгласуване между комисията, Европарламента и Съвета на министрите на ЕС. Директивата трябваше да е приета с обща резолюция този месец, но е по-вероятно това да стане в началото на следващата година. Тя няма да влезе в действие автоматично у нас. Когато се приеме, ще има срок за страните членки на Евросъюза и за кандидат-членките да я въведат във вътрешното си законодателство. Предполагам, че този срок ще бъде не по-малък от една година, посочи Киров. На банките няма да бъдат вменени разследващи функции, както се опасяваха някои от тях, разясни още той.
В новите текстове на директивата ясно се посочва, че финансовите и кредитните институции не трябва да поддържат анонимни сметки, анонимни банкови книжки и сметки под фалшиви имена. Процедурите по проучването на потребителя се извършват на базата на надеждни независими източници и документи. Те обхващат идентифициране на клиента и удостоверяване на самоличността му, определяне на бенефициента и поемане на мерки за удостоверяване на самоличността му в случаите, когато той е физическо лице, и предприемане на мерки за установяване структурата на собственост и контрол, когато той е юридическо лице. Необходимо е също осигуряване на информация, разкриваща целите и намеренията за започване на отношенията, и провеждане на отделни проучвания в процеса на бизнесотношенията, включително обстойна проверка на осъществяваните транзакции, предвижда директивата.
Попадащите под действието й трябва да извършват своеобразен due diligence на клиента в случаите, когато сделката е на стойност 15 хил. EUR или повече, независимо дали е една или няколко, които има вероятност да са взаимносвързани. Този текст влезе в директивата по препоръка на международната организация FATF. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив