24 Април 2024, 03:35 Днес (0) | Вчера (6)

"Булстрад ВИГ" е застраховател на изгорелите вагони на гара Коньово

05 Април 2018 11:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2018, 09:37
БТВ

Щетите от пожара във влака са за 280 000 лв.

Щетите от инцидента на гара Коньово са за около 280 000 лв., вагоните са застраховани в застрахователна компания "Булстрад Виена Иншурънс Груп" . Това каза Пламен Пешаров, управител на "БДЖ – Пътнически превози” ЕООД на заседание на транспортната комисия в НС, предаде  БГНЕС.

Обезщетението, което ще изплати застрахователят, зависи от констатираните щети, заяви за Дарик Николина Даскалова, директор "Финанси" в "БДЖ – пътнически превози": "Съответно ние имаме и процент на самоучастие. Приспада се стойността на скрапа, ако остане за нас, но това са допълнителни неща, които ще се уточнят при завършване на проверката на изгорелите вагони".

Сформирани са комисии, текат огледи от застрахователи, като докладът по случая трябва да е готов до края на май.

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД като лицензиран железопътен превозвач, извършващ обществен превоз на пътници, има сключен договор за задължителна застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз. Обект на тази застраховка са здравето, живота и телесната цялост на пътниците в средствата за  железопътен обществен превоз. Считано от 01.12.2016г., застрахователното покритие по тази застраховка за "БДЖ - Пътнически превози” ЕООД се осигурява по договор с "ДЗИ Общо застраховане” АД.
Покрити са рисковете: смърт, трайна загуба на работоспособност или временна загуба на работоспособност (над 20 дни). Съгласно Кодекса за застраховането, отговорността на застрахователя за изплащане на застрахователната сума или на съответната част от нея се поражда в случаите, когато вследствие на злополука е причинен покрит по застраховката риск. При настъпило застрахователно събитие, превозвачът издава акт за транспортна злополука на пострадалия пътник, претърпял злополука, която е причинила покрит по застраховката риск с подробно описание на случая. Николина Даскалова уточни, че пътническата застраховка на БДЖ не предвижда обезщетение при преживян стрес.

Припомняме, на 30 март избухна пожар в бързия влак от София за Бургас на гара Коньово край Нова Загора. Запалиха се два вагона - трети и четвърти. Зам.-министърът на транспорта Велик Занчев посочи, че огънят е тръгнал от областта, където се е намирала тоалетната. Силният вятър довел до това пожарът да обхване и четвъртия вагон. Огънят е бил забелязан от превозните служители при влизането на композицията в гара Коньово. Служителите са реагирали своевременно като веднага са евакуирали хората от влака. Националният железопътен превозвач осигури превоз с автобуси за своите клиенти до Бургас.

Пламен Пешаров подчерта, че по отношение на безопасността на влаковите композиции не се прави никакъв компромис. Както при формиране на композиция, така и когато възникне съмнение за проблем, съответният вагон се вади от компазицията и се прави оглед. Като цяло всяка композиция минава поне 5 проверки. Запалилите се вагони също са били минали проверка. Единият е минал т.нар. среден ремонт, а другият е минал капитален ремонт. Вагоните са ремонтирани в Дряново и Септември. През 5 месеца пък се правели регуларни основни прегледи на тези вагони, а преди тръгване на всеки влак вагоните се преглеждат и в депо надежда, така че и злополучните вагони са били технически изправни при тръгването им от София. Какво обаче е довело до пожара, още не е изяснено. Работи се по всички версии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив