24 Април 2024, 23:11 Днес (12) | Вчера (6)

Бум на интерес към покупка на къщи по Черноморието

09 Март 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Имотите ни - стойностна инвестиция за британците

Още до края на годината в България ще има вълна от преселващи се британци, предаде "Дойче веле". Това станало ясно на проведено в Лондон миналата седмица изложение на недвижими имоти в чужбина. Ефектът ще е двояк - поскъпване на имотите, от една страна, и създаване на много работни места, от друга.
------
По официални данни миналата година 250 000 британци са купили къщи или други недвижими имоти в чужбина и са напуснали Острова, за да се установят да живеят трайно на
континента или дори на противоположния край на света. Причините за това са нарастващата интеграция в ЕС, поскъпващите имоти в Англия и далеч не на последно място непресекващите климатични несгоди.
Много пенсионери например откриват, че им е по-изгодно да
продадат къщата си в Лондон и с получения значителен капитал да си купят къща в Южна Франция, Италия или Испания, а с останалите пари да се наслаждават до края на живота си на топли лета и зими, на отлични вина и на по-добро безплатно здравеопазване.
През последните 1-2 години погледите започнаха да се обръщат по на изток- към Чехия, Унгария, Малта и Кипър. Най-новата вълна от инвеститорски интерес е към Българското Черноморие. На специалния щанд, посветен на възможностите за купуване на къщи и апартаменти в България по време на лондонското изложение, е имало постоянна опашка. Очаква се първите британски заселници да запристигат в България още до края на тази година.
Потенциалните инвеститори се интересуват живо от забраната чужденци да купуват земя, записана в конституцията, съобщи "Дойче веле". В брошурата си обаче организаторите на изложбата обясняват, че това ограничение противоречи на европейското законодателство и България ще бъде принудена да се откаже от него, преди да се присъедини окончателно към съюза. "В повечето случаи ограниченията могат да бъдат заобиколени и сега", обясняват организаторите.
Интересът към България, демонстриран от британските инвеститори, ще доведе до поскъпване на имотите. Това ще изтласка българите от най-привлекателните курорти и жилищни райони в собствената им държава. От друга страна, това ще доведе до значителни капиталовложения и бързо разрастване на туристическата индустрия, смятат експертите. Това според тях пък ще доведе до създаване на хиляди нови работни места.
БАРОМЕТЪР
"Адрес България холдинг" ще измерва цените на имотите чрез собствен индекс, различен от индекса РЕМИ, съобщиха от компанията. Той ще бъде насочен към клиентите на холдинга. Индексът РЕМИ се изчислява от работна група от Националното сдружение "Недвижими имоти".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив