16 Април 2024, 10:23 Днес (3) | Вчера (10)

България е на седмо място сред най–атрактивните световни туристически дестинации

15 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

25% ще е ръстът от германски туристи през лято 2004 г.

България е на седмо място сред най–атрактивните световни туристически дестинации в класацията на най-големия европейски турооператор TUI. Това стана ясно по време на най-голямата туристическа борса в света ITB-Berlin 2004. Изложението в Берлин е барометър на световния туризъм и ако от тук си тръгнем успешно, това означава, че ще имаме силен сезон, заяви заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов. Той прогнозира от 10-12 % ръст в туризма за тази година. Надявам се обаче да греша и процентът да е по голям, както стана миналата година, каза заместник-министърът.

Четвъртият по големина и най-бързо развиващ се германски туроператор, Alltours Flugreisen, предвижда ръст от 25 % на немските туристи в България. Увеличение от 23,5 на сто през лятото на 2004 г. прогнозира и председателят на Thomas Сook в България Христо Колев. Основният проблем, който поставиха германските туроператори по време на срещите със заместник-министър Хаджиниколов, е строителството по време на сезона. Миналата година Alltours Flugreisen са имали много рекламации между 1-20 май. Затова тази година се колебаят дали да активизират продажбите за началото на сезона или да изчакат 1 юни. Хаджиниколов ги увери, че Министерството на икономиката е предприело всички необходими мерки, за да не се допусне грешката от миналото лято.

Всички български фирми на ITB Berlin са категорични, че една от причините за задържането в записванията тази година са именно строителните дейности. Крайно време да се сложи ред, нямаме право да разваляме почивката на хората, а освен това българските инвеститори трябва да знаят, че възвращаемостта на инвестициите не е толкова лесна работа и ако веднъж изгоним туристите, после трудно ще ги привлечем отново, каза изпълнителният директор на “Балкантурист” Нели Сандалска. Според председателя на Българска асоциация на туристическите агенции Донка Соколова, спад в записванията няма да има. Задържане има, но то е в резултат на цялостната ситуация в туризма.

Общото мнение на българските фирми, участващи на ITB Berlin е, че представянето на България тази година е много добро. Щандът е много приятен и приветлив. Предимствата на тазгодишния щанд са по-големият простор и ярките цветове, представляващи природните картини от България. Проектът и обслужването на щанда за първи път се правят от Изпълнителната агенция за национална туристическа реклама и информация. Според изпълнителният й директор Ивайло Гюров, с по-малко средства тази година е изграден един много функционален и представителен щанд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив