06 Май 2024, 00:11 Днес (0) | Вчера (1)

България и Италия ще си сътрудничат в обмена на материали и данни, свързани с геопространствената информация

16 Ноември 2005 17:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Сътрудничеството се осъществява чрез периодични работни срещи, консултации, обмен на непредставляващи класифицирана информация геопространствени материали и обмяна на опит в сферата на обучението

С решение на правителството е одобрен Технически протокол между министерствата на отбраната на България и Италия относно сътрудничеството в областта на геопространствената информация и обмена на съответни материали и данни. Това съобщи пресслужбата на МС.
Международната дейност на Министерството на отбраната е насочена към задълбочаване на отношенията с държавите – членки на НАТО и страните – партньори. Одобреният днес документ е израз на стремежа за създаване на правна рамка на сътрудничеството чрез сключване на пакет от двустранни споразумения и е резултат от проведените на експертно ниво разговори.
Целта на Протокола е да определи принципите за сътрудничество в областта на военногеографското производство и осигуряване, обмена на информация, военногеографска документация и научна литература.
Техническият протокол е изготвен на основата на принципите и в изпълнение на областите на сътрудничество, залегнали в Споразумението между министерствата на отбраната и Италия, подписано в Рим на 11 юли 1995г. и Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили (ССВС/НАТО), изготвено в Лондон на 19 юни 1951 г.
Сътрудничеството се осъществява чрез периодични работни срещи, консултации, обмен на непредставляващи класифицирана информация геопространствени материали, обмяна на опит в сферата на обучението на личния състав и използваните методи и процедури за геопространствено осигуряване, включително и при участие на национални контингенти в учения, мироопазващи и мироналагащи операции и мисии.
Началникът на Военнотопографската служба на БА е упълномощен да проведе преговорите и да подпише документа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив