29 Март 2024, 13:57 Днес (7) | Вчера (11)

България се включва като пълноправен член в Европейската система за превенция на наркоманиите

18 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

От 1 януари 2005 г. България ще участва пълноправно в работата на Евроцентър в Лисабон

От 1 януари 2005 г. България ще участва пълноправно в работата на Европейския център за мониторинг по наркотици и наркомании (ЕMCDDA) в Лисабон. По покана от Европейската комисия страната ни ще подпише Споразумение за сътрудничество с ЕMCDDA. Консултации по подготовката и подписването на документа бяха проведени през тази седмица в Брюксел с участието на заместник-министъра на здравеопазването д-р Петко Салчев и експерти на Европейската комисия.
Европейският център за мониторинг по наркотиците и наркоманиите в Лисабон е структура към Съвета на Европа. С партньорството си с него страната ни се включва в европейската система за превенция на наркоманиите.
Предвижда се споразумението да бъде сключено през тази година и да влезе в сила от 1 януари 2005 година. До края на годината ще бъде подготвен и планът за действия по него.
На срещата в Брюксел бе договорено ЕMCDDA да изпрати покана до Министерството на здравеопазването за участие в среща през месец май, на която ще бъде обсъдена работната програма на центъра. Очаква са България да се включи и в заседанието на Управителния съвет на центъра през юли тази година. Участието на страната ни в тази проява има символично значение, тъй като срещата ще бъде първата за съвета след разширяването на ЕС.
Сътрудничеството с ЕMCDDA е насочено конкретно към повишаване ефективността на политиките и мерките за борба с доставката и незаконния трафик на наркотици и психотропни вещества и намаляване на злоупотребата с тези продукти. Двете страни ще си взаимодействат на базата на консултации и тясна координация на целите и действията за превенция на наркоманиите. Сътрудничеството включва техническа и административна помощ в подготовката и прилагането на националното законодателство, създаване и укрепване на институции и информационни центрове, обучение на персонала и др. Центърът ще спомага за обучението на наши експерти за мониториране на разпространението на наркотици. Чрез Центъра България ще може да участва в рамковите и специфичните програми на Общността в областта на борбата срещу наркотиците и наркоманията.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив