19 Април 2024, 20:59 Днес (10) | Вчера (11)

Българската банка за развитие е с нов изпълнителен директор

09 Април 2020 17:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2020, 17:52

Поетапно ще бъдат сменени и останалите двама изпълнителни директори на институцията, включително Стоян Мавродиев

Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е одобрен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Това съобщиха пред "По света и у нас" на БНТ от Министерството на икономиката. До днес те са чакали одобрение от Българската народна банка. Кандидатурата на Тодоров е съгласувана и с Министерството на финансите. До този момент ББР има по управленска структура трима изпълнителни директори - Стоян Мавродиев, който е и главен изпълнителен директор на банката, Румен Митров и Николай Димитров.
В началото на месеца след решение на правителството за предоставяне на допълнителни 700 млн. лева на кредитната институция за подпомагане на бизнеса във връзка с пандемията от коронавирус, е взето решение и за укрепване на административния капацитет на банката. Тогава именно е предложен Живко Тодоров.
Преди ден обаче премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на Българската банка за развитие след като в медийното пространство излезе информация, че кредитната институция е отпуснала заем от 75 млн. лева на колекторска фирма със скромен оборот. В отговор главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев коментира, че премиерът е бил подведен и че заемът е изгоден за банката.
Днес на пресконференция в Министерския съвет, Борисов отрече информацията, че е бил подведен и обясни, че заем в подобен размер е трябвало да бъде съгласуван или с него или с финансовия министър с оглед на икономическата ситуация, свързана с пандемията от коронавирус.
От Министерството на икономиката обясниха още пред БНТ, че до дни се чака лиценз за изпълнителен директор да получи още един банкер. А след това ще бъде сменен и третият директор. Ще се запази обаче надзорният съвет на банката в състав - зам.-министърът Лъчезар Борисов, Митко Симеонов и Велина Бурска.
Именно този надзорен съвет ще избери и новия управителен съвет.
Към момента Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров продължават да фигурират като изп.-директори на държавната банка в Търговския регистър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив