25 Април 2024, 15:25 Днес (11) | Вчера (12)

“Български имоти” влезе в групата “Винер щетише”

04 Октомври 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Целта е удвояване на премийния приход през следващите 5 години

Австрийската финансова група "Винер щетише" купи по 90% от капитала на двете дружества "Български имоти". Управлението на компаниите обаче ще остане българско, като може да бъде изпратен австрийски представител в мениджмънта.
Целта ни е през следващите пет години да удвоим премийните приходи и пазарния си дял, обяви Данчо Джиков - съсобственик и председател на Съвета на директорите на "Български имоти".
С купуването на българските дружества "Винер щетише" завършва разширяването си на Балканите, заяви Карл Финк, член на Управителния съвет на австрийската група. Той подчерта, че наличието на необходимите лицензи и доброто ръководство, организация и продукти на "Български имоти" са солидна база за доизграждане на компаниите.
Към 31 август тази година двете дружества са имали 7.9 млн. лв. общ премиен приход, съобщи Ангел Крайчев, съсобственик и изпълнителен директор на "Български имоти". Той подчерта, че в края на миналата година компаниите са били на 10-о място в общото и на четвърто в животозастраховането у нас с общо над 3.14% пазарен дял. Според данните на Асоциацията на българските застрахователи обаче в края на първата половина на тази година ЖЗК "Български имоти" вече е на девето място сред животозастрахователите. В същото време общозастрахователното дружество запазва десетото си място на пазара.
Близо половината от премийните приходи на ЗК "Български имоти" през 2001 - 49.95%, са били от полици по "Гражданска отговорност", а 17.82 на сто - от другите автомобилни застраховки. Според Крайчев обаче с влизането на компанията в групата "Винер щетише" се очаква да бъдат привлечени повече корпоративни клиенти. Това ще доведе до по-добър баланс в портфейла на компанията, тъй като ще се увеличи делът на застраховките срещу пожар и природни бедствия. В края на миналата година техният дял е бил 19.31 на сто. Дисбалансът в момента се дължи на средата, в която работим, обясни Крайчев. 60 на сто от общозастрахователния пазар у нас се падат на автомобилното застраховане.
Компаниите "Български имоти" ще преминат към двустепенна система на управление, съобщи още Данчо Джиков. До средата на ноември трябва да бъдат проведени общите събрания, които да изберат надзорните съвети на двете компании. Очаква се Джиков и Крайчев да останат изпълнителни директори. Те са и собственици на другите 10% от акциите на общозастрахователната компания и на около 9 на сто от животозастрахователната. Освен тях акционери с под 1% общо в ЖЗК "Български имоти" са и 702-ма военни и полицаи. Това са бившите собственици на книжа на "Български войн" и "Пол инс", които се вляха в ЖЗК "Български имоти".
Ако новият Управителен съвет даде предложение за увеличаване на капитала, то ще бъде разгледано и отговорът ще бъде положителен, заяви Карл Финк. В момента двете дружества имат общо 5 млн. лв. основен капитал.
"Винер щетише" е най-големият австрийски застраховател. Групата има 15 дружества в 11 страни и около 3 млн. клиенти. Премийните є приходи през първата половина на тази година са били 1.915 млрд. евро в Австрия и 470 млн. евро в чужбина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив