ЖЗК "Български имоти" ще бъде партньор на банка БИОХИМ по застраховката на клиентите, които ще ползват потребителски кредити. Това каза изпълнителният директор и член на управителния съвет на дружеството Ивайло Къдрев. Компанията, която е част от групата на австрийската "Винерщетише", ще предлага на кредитополучателите застраховка "Живот".

ЖЗК "Български имоти" сключи договор за застраховка и на служителите на банката. Полиците са по "Злополука" и по рискова застраховка "Живот". Компанията освен това вече е презастраховала рисковете по тези застраховки чрез виенския клон на "Винерщетише". До края на тази седмица ще стане ясно дали "Български имоти" ще се грижи и за имуществото на БИОХИМ.

На 15 май 2003 г. трябваше да се проведе общо събрание, на което да бъде обявено включването на нов акционер в "Български имоти" - германският "ХУК Кобург". Поради забавената публикация в "Държавен вестник" на поканата за общо събрание то се отлага за 1 юли 2003 година. Германците все още не са превели пари за новите акции от увеличението на капитала на двете едноименни дружества (общо- и животозастрахователно) "Български имоти". На извънредни общи събрания на 4 март бе решено капиталът на общозастрахователната и животозастрахователната компании да бъде увеличен. Условието за това беше "ХУК Кобург" да изкупи новите акции и така да придобие по 26% от двете дружества.

Срокът за изпълнение на това условие най-вероятно ще се удължи до 1 юли, уточни Къдрев. Той допълни, че "ХУК" не се е отказал от придобиването на дял от компанията. Акционерите на "Български имоти" трябваше да приемат и представители на "ХУК" в управителния и надзорния съвет на дружеството. Това също се отлага за 1 юли 2003 година.