01 Май 2024, 02:48 Днес (0) | Вчера (13)

В Австралия беше произнесена поредна присъда по случая HIH Insurance

02 Ноември 2005 10:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Бившият изпълнителен директор на компанията за сигурност, която охраняваше офисите на фалиралата австралийска застрахователна компания HIH Insurance Ltd. Australia – Брадли Купър беше обявен за виновен по обвинения в измама, предаде Asia Pulse.

Купър беше изпълнителен директор на компанията FAI Home Security Group.

Обвинението срещу него е за застрахователна измама за $6 млн. австралийски долара ($4.5 млн.). Според прокуратурата Купър е платил $120 000 австр. долара ($90 000) на главния финансов мениджър на фалиралия застраховател, за да подправи документи, чрез които лично да се облагодетелства.

В серия от процеси, които приключиха през ранната пролет на тази година, редица бивши топ-мениджъри на HIH Insurance Ltd. бяха осъдени.

В средата на април беше признат за виновен и виновникът за най-големия корпоративен фалит в Австралия - Родни Адлър. Бившият изпълнителен директор беше признат за виновен по три обвинения и осъден на 15 години затвор.

Върховният съд на Австралия потвърди решението на произнесената от наказателен съд в Нов Южен Уелс присъда на 16 февруари тази година, като намали наказанието с шест месеца.

Адлър беше разследван по обвинение, че е скрил от акционерите финансовото състояние на компанията и ги е заблудил да продължат да закупуват акции на компанията, когато тя на практика е била в състояние на фалит.

След като измамата е открита през март 2001 г., последва най-големия банкрут в цялата корпоративна история на Австралия, припомня агенцията.

HIH Insurance беше втората по активи австралийска застрахователна компания. Към 2001 г. задълженията й надхвърляха $5.3 млрд. австралийски долара (3 млрд. евро) по тогавашните валутни курсове.

Бившият изпълнителен директор на австралийския застрахователен гигант HIH Ltd. - Рой Уилямс беше също признат за виновен и осъден от Окръжен съд в Нов Южен Уелс.

Уилямс беше изпълнителен директор на HIH Ltd. в периода 1998 - 2000 година.

Уилямс е признат за виновен по три отделни обвинения и осъден на пет години затвор и изплащане на три обезщетения - съответно 210 000 австралийски долара ($159 000) и два пъти по 11 000 ($8 300).

Делото беше гарнирано и с пикантни подробности. В хода на следствието стана ясно, че Уилямс е отсядал със секретарката си в луксозен хотел в Сидни, както и че почти всеки уикенд е пътувал на стотици мили от Австралия по различни тропически острови за сметка на затъващата в това време компания.

Съдът установи и че HIH е изхарчила броени месеци преди обявяването на фалита 1.17 млн. австралийски долара ($884 000) за Коледно парти, както и че само ден преди фалита членовете на Съвета на директорите са си раздали по 10 млн.($7.6 млн.) като бонуси.

56-годишният бивш директор по мениджмънта на HIH Insurance Ltd. Australia - Тери Касиди беше признат за виновен по три обвинения и осъден на 15 години затвор от предишната инстанция.

Касиди ще понесе отговорност за фалшифициране на документи за финансовото състояние на базираното в Сидни подразделение на компанията - CIC Insurance Ltd. в периода 1998 - 2000 година пред регулатора на финансовите пазари - Australian Securities & Investments Commission.

Другите обвинения - като директор на мениджмънта на HIH Investment Holdings Ltd. и FAI Insurance Ltd. е въвеждал в заблуда акционерите на холдинга.

Единственият от топ-мениджмънта на HIH Insurance, който отърва затвора е осъденият през февруари тази година Бил Хауърд, бивш главен мениджър по финансовите услуги.

Присъдата обаче беше условна. Хауърд се призна за виновен в края на декември в получаване на "нередовни кешови заплащания" на обща сума от 124 хиляди австралийски долара ($93 хил.). Мениджърът е получил парите от бивш директор на дъщерно дружество на застрахователя. Хауърд заяви пред съда, че договорката била част от схема за улесняване на заплащания от HIH към бившия управител, който също е подследствен.

Съдия Дейвид Кирби постави условието, че Хауърд ще съдейства на продължаващото следствие около колапса на компанията. Ако той не направи това, ще трябва да излежи поне две години от присъдата си.

Фалитът на HIH Insurance беше първият огромен скандал през новото хилядолетие, като "изпревари" във времето банкрута на Enron Corp. и WorldCom Inc. в САЩ, както и на Parmalat в Европа.

Австралийският регулаторен орган Australian Securities and Investments Commission приветства решението на съда и изрази увереност, че петимата останали бивши директори на компанията, също ще бъдат осъдени за "престъпен корпоративен мениджмънт".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив