28 Март 2024, 21:24 Днес (11) | Вчера (12)

В Милано ще има български изложбен и търговски център

01 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Целта е да бъде дадена възможност за директен и постоянен достъп на българските стоки на италианския пазар

На срещата вчера с кмета на Милано Габриеле Албертини вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева предложи да бъде създаден Български изложбен и търговски център в икономическата столица на Италия. През последните години се наблюдава подчертан интерес от предприемачите от Северна Италия към коопериране с български предприятия, но поради липса на финансов и организационен ресурс, нашите фирми не представят стоките си на големите италиански изложения. “Целта на този изложбен и търговски център е да се даде възможност за директен и постоянен достъп на българските стоки на италианския пазар”, заяви министър Шулева.
Кметът на Милано обяви, че вече има такава практика и в града работи подобен руско-италиански център. Той предложи за целта да се създаде българо-италианска фондация, която да управлява бъдещата структура. Общината на Милано се ангажира да съдейства като предостави помещение за центъра.
По време на срещата общинските фирми на Милано проявиха интерес за инвестиции в газоразпределението и приватизацията на ТЕЦ-овете в България.
По-късно снощи министър Шулева обсъди възможностите за сътрудничество в областта на туризма с Масимо Дзанело, вицепрезидент и икономически съветник на област Ломбардия.
Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева откри тази сутрин в търговската камара на Милано българо-италиански инвестиционен форум , на който присъстваха повече от 100 фирми. Въпросите на италианските предприемачи бяха свързани с условията на бизнес в България, подобряването на инфраструктурата и облекчаването на административните процедури. Министър Шулева представи предприетите от министертвото на икономиката законодателни мерки за подобряване на бизнес средата у нас. “Никога не съм се чувствал чужденец в България”, заяви по време на дискусиите Пиер Бартоли, президент на “Стратос”. Фирмата има две предприятия в България, в които работят около 1 000 души. “С българите се работи лесно и се сътрудничи много добре”, допълни Пиер Бартоли и препоръча на италианските фирми на форума да инвестират в производството на високотехнологични продукти у нас. По-късно днес министър Шулева ще има срещи от военно-промишления комплекс на Италия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив