10 Май 2024, 01:07 Днес (0) | Вчера (10)

Велчев помогнал на брат си да построи хотел

06 Юни 2005 08:59 в-к "Новинар" по статията работи: 1
A+ A-

ЕБВР дала 13 млн. евро за строежа в Златни пясъци

Финансовият министър Милен Велчев е съдействал фирмата "Съни Травел" ЕООД, в която участва брат му Георги чрез офшорка от съзвездието Сигма, да получи заем от 13 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие, показват документи, с които "Новинар" разполага. Парите са били предназначени за строежа на хотел "Ермитаж" на Златни пясъци.
Освен заема от ЕБВР Георги Велчев е трябвало да получи и още 10 млн. евро кредит от търговски банки. Фирмата "Съни Травел" ЕООД, която е искала парите от ЕБВР, е собственост на регистрираната в Люксембург Sigma Capital Hospitality, Leisure and Tourism Holding Company S.A. В люксембургската фирма участва офшорката Sigma Capital International Management Limited, която е собственост на Георги Велчев, Веселин Данев и Иво Евгениев.
"Новинар" разполага с писмо от 11 януари на представителя на България, Полша и Албания в борда на ЕБВР Калин Митрев до Милен Велчев и шефа на БНБ Иван Искров, с което им напомня, че проектът за заема на "Съни Травел" ще бъде внесен за одобрение в борда на ЕБВР на 25 януари. "Съгласно споразумението за създаване на ЕБВР, проектът ще бъде разгледан само при условие, че не постъпят възражения от наша страна. Във връзка с това моля, ако има възражения, да ми бъдат съобщени най-късно до вторник, 18 януари т.г.", пише Митрев. Възражения очевидно не е имало, тъй като заемът е бил одобрен.
Писмото на Митрев е изпратено до Велчев и Искров в ролята им както на министър и шеф на БНБ, така и на гуверньор и зам.-гуверньор на ЕБВР.
Хотелът на брата на Велчев "Ермитаж" все още не е завършен, но вече има подписан договор за управление с веригата "Кемпински". "Ермитаж" се строи на мястото на бившето казино в Златни пясъци. Той нашумя през миналата година, след като в нарушение на кметската заповед строежът му продължи през туристическия сезон.
Становищата по всички проекти, които се финансират от Европейската банка, се дават от експертите от дирекция "Външни финанси" на Министерството на финансите. Велчев не е подписвал нищо, коментира пресаташето на министъра Таня Митова. Тя отрече в случая със заема на Георги Велчев да има конфликт на интереси. Законът не забранява на брата на Милен Велчев да прави бизнес, каза Митова. Според нея министърът не можел да влияе на решенията на институция като ЕБВР.
Бившият заместник на Велчев Красимир Катев пък коментира, че когато ЕБВР отпуска заеми на частна фирма, не е нужно одобрение от държавната администрация.
Писмото ми до министър Велчев е стандартна процедура, коментира пред "Новинар" Калин Митрев. Съгласно чл. 13 от устава на ЕБВР, когато в дадена държава се финансира проект, срещу него не трябва да има възражения от местните власти, каза Митрев. Две седмици преди разглеждането на проекта генералният секретар на банката изпраща до съответния директор писмо, в което го пита дали от страната домакин има възражения. От своя страна директорът задава същия въпрос на местните власти. Ако те не подадат възражения в срок, се приема, че такива няма, и се пристъпя към разглеждането на проекта. Не е нужно страната домакин да изпраща специално положително становище за проекта, каза Митрев.
Възраженията могат да бъдат свързани например с несъответствие на екологичните изисквания или със стратегията на страната домакин, обясни Митрев. Имало случай държава да възрази срещу даден проект, тъй като води дела срещу фирмата, която иска заем. От 2002 г. досега, откакто аз заемам този пост, не се е случвало българските власти да възразят срещу проект в България, каза Митрев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Господина и атомна бомба да взриви посред сезона на Златните ще се окаже законно и нормално според управляващите / и опозицията, май!/
#1 | от Симеонов | преди
Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив