01 Май 2024, 10:27 Днес (0) | Вчера (13)

Вече четири кредитора искат фалита на "Кремиковци"

14 Декември 2004 09:00 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Най-големите кредитори на комбината са държавните дружества НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, но досега те не са предприемали съдебни действия срещу завода

Вече четири компании настояват съдът да обяви фалита на металургичния комбинат "Кремиковци". ЕТ "Пепо - Петър Ризов", "Рей инвест xолдинг", "Машининвест" и ET "Бо инженеринг" претендират, че заводът им дължи общо близо 2 млн. лв. Последните две фирми се присъединиха към делото на заседанието на Софийския градски съд. До края на седмицата още кредитори на "Кремиковци" могат да се включат в процеса.
Съдът даде срок до понеделник на комбината и на четирите компании да се споразумеят и така да избегнат процедурата по несъстоятелност. Адвокатът на кредиторите Николай Баташки обясни, че и двете страни са се съгласили на преговори. Очаква се комбинатът да се споразумее извънсъдебно с кредиторите и да им изплати част от дълговете, каквато е досегашната му практика. Първото дело срещу "Кремиковци" беше заведено през юни от "Стройкомплект", която по-късно се договори с металургичния гигант да й бъде изплатена веднага част от дължимата сума и така процесът беше прекратен. През това време в делото обаче влезе и търговецът Петър Ризов, който успя да го възобнови. В края на октомври друга фирма - "Инжталант", която настояваше за фалита на "Кремиковци", също изтегли двата си иска срещу комбината, защото се договори да получи вземанията си.
Ако кредиторите не успеят да се споразумеят с ръководството на "Кремиковци" в понеделник, съдът ще трябва да даде ход на делото и да назначи счетоводна експертиза, която да установи дали дружеството е платежоспособно. Магистратите могат да назначат и временен синдик на комбината. През юли за седмица металургичното предприятие имаше временен синдик. "Рей инвест холдинг" вече на два пъти се е споразумявала с "Кремиковци", но комбинатът така и не е изплатил целия си дълг. Сега вземанията, за които претендира транспортната компания, са за около 400 хил. лв.
Най-големите кредитори на комбината са държавните дружества НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, но досега те не са предприемали съдебни действия срещу завода. Ако се открие производство по несъстоятелност обаче, съдът може да ги задължи да встъпят в делото. Преди няколко месеца адвокат Баташки сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разсрочването на 146 млн. лв. дългове, които комбинатът е натрупал към НЕК, "Булгаргаз" и Националния осигурителен институт. Той настояваше комисията да се произнесе дали това не е скрита форма на държавна помощ. КЗК обаче прекрати преписката и в момента адвокатът обжалва във Върховния административен съд.
Междувременно в края на ноември изтече срокът, в който министрите на финансите и на икономиката трябваше да предложат план как държавата да си върне дълговете на "Кремиковци".


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив