29 Март 2024, 17:08 Днес (12) | Вчера (11)

"Виена Иншурънс Груп" отчита ръст на печалбата преди облагане с 46%

14 Април 2015 14:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2015, 14:19

Компаниите на групата от Централна и Източна Европа генерират близо две трети от резултатите през 2014 г.

Водещата застрахователна група в Австрия и региона на Централна и Източна Европа "Виена Иншурънс Груп" записа 9,1 млрд. евро премии през 2014 г., което представлява ръст от 0,9% при отчитане на валутните разлики.

Резултатът е постигнат въпреки свиването на пазара на краткосрочни продукти с еднократна премия в Полша и въпреки свиването на портфолиото в Италия и Румъния с цел оптимизация, отчитат от групата.

Финансовият резултат от 1.1 млрд. евро е занижен поради обезценката на облигациите на Hypo Alpe Adria / Heta и стартовите ефекти на настоящата нисколихвена среда. В края на финансовата 2014 г. инвестициите на "Виена Иншурънс Груп" (VIG) (включително парични средства и парични еквиваленти) са 31.1 млрд. евро и бележат ръст от 4.5%. Печалбата (преди облагане) на групата се повишава с 46% до 518.4 млн. евро. 

"Виена Иншурънс Груп печели от експанзията си в региона на Централна и Източна Европа. Компаниите на групата от региона генерират близо две трети от резултатите през 2014 г.", отчете Питър Хаген, главен оперативен директор на "Виена Иншурънс Груп".
Регионът на ЦИЕ допринася за печалбата с дял от 64%. Това нарежда групата сред трите най-печеливши компании в ATX – водещ индекс в Австрия за 2014 г.  За пръв път от 2011 г., всички продукти във всички региони носят печалба.

Печалбата на акция регистрира ръст от 75.5% до 2.75 евро за дял. Ръстът частично се дължи на допълнителната емисия облигации в края на 2013, чиято цел бе да оптимизира капиталовата структура на Групата. Рейтингът на Standard & Poor's за VIG e A+ със стабилна перспектива и остава най-добрият рейтинг за компания в състава на индекса ATX.

В Австрия групата отчита много добри позиции
Компаниите на Виена Иншурънс Груп продължават да държат първенството на австрийския застрахователен пазар с дял от 24%. В Австрия има 4.1 млрд записана премия. След преизчисляване на ефекта от италианския бизнес на дружеството Donau Versicherung продуктите, свързани с имущество и злополука, постигнаха ръст от 3.6 %.
Wiener Städtische постигна особен успех в продажбите, с ръст от 5.3% на премията в животозастраховането, като същевременно постига и ръст от 3.8% при застраховките на имущество и срещу злополука. Компанията s Versicherung запазва лидерството в животозастраховането в Австрия. Пазарният дял от 19% прави VIG лидер на основните й пазари.

Регионът на ЦИЕ за групата е белязан от силно присъствие, силни резултати и печалба
В рамките на Групата, Чехия отбелязва най-висока печалба (преди облагане) от 178 млн. евро. Румъния се върна на печалба (преди облагане) от 6 млн. евро. Полша (+9.8%), Словакия (+7.6%) и останалите пазари (+5.4 %) отбелязаха рекордни печалби за 2014 г.

Номер 1 на най-силните пазари в ЦИЕ - Чехия
Измерено в местна валута, ръстът на премията в Чехия е 1,3%. Този пазар допринесе 18.7% от премиите на групата, което го прави най-големият пазар на VIG в региона. Чешките компании в Групата са пазарни лидери с 33.7%. Като допълнение, отличният в миналото комбиниран коефициент допълнително се подобри до исторически ниският резултат от 86.2%.

Словакия отбелязва добра печалба
И през 2014 г. компаниите на VIG на словашкия пазар продължават да се фокусират върху печалбата. Печалбата (преди облагане) се повиши значително с 7.6%, а комбинирания коефициент падна до изключително ниските 91.3%. Пазарният дял на компаниите на VIG в Словакия е 33.6%. Виена Иншурънс Груп продължава да бъде с голяма преднина лидер сред застрахователите на този централен за групата пазар.

Успех и в полския бизнес с малки и средни предприятия
VIG постигна ръст от 7.9% на полския пазар, след преизчисляване свързано с пазара на краткосрочни продукти с еднократна премия в Полша. Компанията Compensa постигна успех в сегмента на малките и средни предприятия, тъй като повече от 25 % от този тип бизнеси в Полша нямат адекватно застрахователно покритие. Compensa използва иновативен застрахователен продукт, за да се възползва от възможностите на този пазарен сегмент. Успехът на кампанията по продажбите е демонстриран чрез ръст в записаната премия от около 35% в сегмента на малките и средни предприятия.

VIG се движи в правилна посока в Румъния
Предприетото преструктуриране и скорошното подобрение на пазарните условия в Румъния позволиха на Виена Иншурънс Груп отново да отбележи печалба на този пазар. VIG беше наясно от самото начало, че преструктуриране с цел устойчивост на портфолиото ще доведе до понижаване на премията. Въпреки това групата остава пазарен лидер в застраховането в Румъния с дял от 19.5%. Въпреки, че комбинирания коефициент бе драматично намален, той все още е над границата от 100%. 6 млн. евро е приносът на Румъния в общата печалба

Рекордни печалби и динамичен ръст в сегмента на останалите пазари
Групата постигна двуцифрен ръст на премиите от 14.5% в местна валута в сегмента на останалите пазари. Изключителен ръст отбелязаха балтийските държави (+22.8%), Унгария (+15.6%) и Албания (+40.4%). VIG постигна също рекордна печалба (преди облагане) от 51.7 млн. евро в сегмента на останалите държави.

Устойчивостта на застрахователния бизнес на Виена Иншурънс Груп се демонстрира от факта, че вградената стойност на групата (след облагане) се повиши с 2.0% до 6.11 млрд. евро към 31 декември 2014 г. (преизчислено за 2013 г. стойността е: 5.99 млрд.евро) въпреки ниско лихвената среда. Маржът на новия бизнес достигна 6.5% за региона на ЦИЕ.

Перспективи за 2015
От VIG залагат да растат по-бързо от пазара. Ниските лихви се очаква да понижат финансовия резултат за 2015г., което няма да се компенсира от друг ръст в застрахователните резултати. "Виена Иншурънс Груп" ще продължи да следва консервативна инвестиционна стратегия за избягване на риска и няма намерение да предприема по-рисковани инвестиции в бъдеще.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив