23 Април 2024, 19:57 Днес (6) | Вчера (13)

Вицепремиерът Лидия Шулева подкрепи идеята за обединение на шивашките фирми в Русе

09 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Убедена съм, че това е един от начините малките предприятия да се справят с международната конкуренция, каза Шулева

“Подкрепям идеята за създаване на обединение на фирми в шивашкия бранш, защото съм убедена, че това е един от начините малките предприятия да се справят с конкуренцията на международните пазари”. Това заяви днес вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, по време на регионална бизнес конференция в Русе. На конференцията бе представена идеята за създаване на шивашки клъстер в Русе. Според министър Шулева един от успешните модели за повишаване на конкурентноспособността на бизнеса са публично – частните партньорства, в които и държавата и бизнеса поемат своята част от отговорността. Обединението на фирмите позволява да се изградят по-добри комуникации, да се осигури по-евтин достъп до суровини и енергия, да се внедряват повече научно – приложни разработки, да се създават специализирани центрове за квалификация и образование.
През последните години българският текстилен и шивашки сектор е един от най-жизнеспособните отрасли в българската икономика, със значителен потенциал за износ. Текстилът и облеклото са приблизително една четвърт от българския износ, а около 10 на сто от общата работна сила у нас е заета в този сектор.
Специално за Русе за периода 1999 – 2002 година, отрасълът е реализирал растеж от 43 %. Идеята за създаване на клъстери вече е обсъдена в Съвета за икономически растеж. Предстоят и дискусии върху типови казуси, илюстриращи възможностите, които подобни обединения предоставят на фирмите в тях.
На конференцията вицепремиерът Шулева представи промените в закона за малките и средни предприятия, насочени към насърчаването на новосъздаващите се малки и средни фирми, и към повишаване на тяхната конкурентноспобност.
Акцент бе поставен върху грантовите схеми за финансиране на новосъздаващите се фирми с висок потенциал, възможностите за гарантиране на част от кредитния риск, както и върху програмите, които да подпомагат малките фирми за финансиране на нови разработки. Един от най-важните приоритети е разработването на адекватни регионални политики, подчерта министър Шулева и допълни, че бизнес сдруженията могат да изиграят решаваща роля в изработването на такава регионална политика, която ще е полезна за Русе.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив