22 Май 2024, 12:36 Днес (3) | Вчера (4)

Врачките измислиха и "енергийни застраховки"

31 Януари 2005 09:00 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

За 290 лв. и къщата е с биополе, услугата се плаща по пощата или интернет

Мотиви да се застраховате
"Защитата от негативни енергийни влияния е сложна процедура, която изисква доста сериозно отношение. Въпреки че, би било хубаво човек да има изградена защита при всеки един случай, особено препоръчителна е тя при хора, за които е установено, че вече са имали поне веднъж негативно енергийно влияние - магия, проклятие, уроки или пък чувстват дискомфорт в присъствието на някой свой познат (енергиен вампир)."

МАРИНА ВАСИЛЕВА, Депутат от НДСВ
Не можем да обявим всички за шарлатани и да не дадем гратисен период, през който природолечителите да не прекратяват дейността си. Това заяви депутатката Марина Василева. В следващите 3 г. посочена от МЗ природолечителска организация да дава тапии, вместо знахарите да минават курса по обществено здраве, настоява Василева.

МАРГАРИТА ПЕШЕВА, член на СЕМ: Не можем да наказваме телевизии, има дупки в закона
Проблемът с врачките и лечителите в телевизионния ефир се дебатира отдавна, темата е много тежка. Най-важното е, че има законов дефицит, който не позволява на СЕМ да регулира тези процеси. По мое лично мнение, което не ангажира съвета, в Закона за радио и телевизия трябва да има текст, който изрично да ограничава използването на алтернативна медицина в ефира. В момента и да искаме, ние не можем да прилагаме закона така, както изисква от нас обществото. Дори и да наложим наказателно постановление, както стана с "Канал 2001", то лесно може да бъде оборено в съда. Не мисля, че в закона трябва да има текстове, които да ни позволяват спирането на такива предавания, по-скоро глобите трябва да съответстват на нарушенията, а не да бъдат символични и да бъдат подминавани с безразличие.
От друга страна, ние не можем да санкционираме например "Канал 2001" затова, че е регистрирана като образователна програма, а пък показва и врачки и гадатели, тъй като този режим е по-либерален.

ИЗ СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ САЙТОВЕ
ЗАПЛАЩАНЕ ЧРЕЗ E-PAY:
 Енергийна защита (1 човек) - 60 лв.
 Енергийна защита (4 човека) - 240 лв.
 Енергийна защита (2 души) - 120 лв.
 Защита на жилище - 290 лв.
 Енергийна защита (3 души) - 180 лв.
 Защита на ППС - 150 лв.

Знахарите плащат лиценза си от днес
От днес по закон нетрадиционните лечители имат право да заплащат такса за лицензиране на дейността си. Тя е 100 лева и се събира от Районните центрове по здравеопазване към Министерството на здравеопазването.
На практика обаче нито един природолечител, биоенерготерапевт, екстрасенс или билкар няма да практикува законно в близките 3 години. Причината е, че в Закона за здравето, с който беше узаконено правото на хора без медицинско образование да лекуват, има изискване те да минат на специален курс по обществено здраве.
Както "Монитор" единствен съобщи лечителите ще продължават да бъдат извън закона още 3 години, защото няма програми, по които да бъдат обучени по тази специалност. Все още няма готови планове от страна на Министерствата на образованието и здравеопазването, нито заръки към медицинските университети да ги изготвят. Обучението по обществено здраве пък ще трае 4 семестъра или 2 г. Това означава, че първите природолечители, завършили в България ще лекуват законно след 2007 г.
Дотогава на практика е блокирано и издаването на лицензи, тъй като завършеният курс е едно от условията.
Иначе центровете по здравеопазване ще водят лечителите на отчет в специален регистър. В него ще се записват адресът и данните на практикуващия, както и с какви методи цери хорските болести. Лечителят пък ще води прошнурована и подпечатана от РЦЗ книга, в която ще описва заболяванията на пациентите си, посещенията им, с какво ги е лекувал и какъв е бил резултатът. Проверките на врачки и екстрасенси ще се правят само по сигнал, тъй като районните центрове по здравеопазване не разполагат с достатъчно хора, които да вършат тази работа. В София например към ведомството има трима лекари, които да правят проверките на "колегите" си без образование.

Адвокат Марин Марковски: Договорът може да се обжалва, но ще е смешно
"Този продавач може да добави и някаква друга аура за още 30 лв. (смее се). Това обаче не може да се квалифицира като измама по смисъла на НК. Може да се каже само, че сключен с този човек договор за застраховане е нищожен и може да бъде атакуван пред съда. Но е много сложен въпрос. Категорично обаче подобно предлагане не е измама. Измама може да е, ако заблуждаваш някого, че му даваш застраховка. А той казва: ето, вие получавате нещо, което е невидимо за очите. Той не ги въвежда в заблуждение, а е категоричен, че им осигурява аура. Хората вярват, че получават нещо и заради това измама по смисъла на закона няма. Те не са жертви на измама, а на собствената си ниска култура. Ако има съдебен спор пък този човек ­ продавачът на аура ­ може да каже, че е убеден, че съществува аура. Ще докара 3 тона книги в съда за паранормални явления, ще каже ето, такива неща съществуват. Дори може да изкара и статистика, че хората, които си купуват аура от него катастрофират по-малко. Разбира се подобни договори за правене на аура поставят в смешно положение тези, които ги сключват като клиенти. Но измама няма. Това е нещо подобно на нягогашното продаване на индулгенции за опрощаване на грехове от римо-католическата църква. Хората са вярвали, че е така и в този смисъл не са били мамени."
 
Сайтът, на който се предлагат нестандартните застрахователни услуги.
За да получите енергийна защита дори не е необходимо да се виждате с работещите в школото "застрахователи". Цялата процедура по застраховането е изключително бърза и отнема само един ден . Плащането на услугата става по електронен път или чрез пощенски запис. След като "застрахователите" получат парите, клиентът трябва да получи известие на имейла си, че вече е защитен.
150 лева струва застраховката на колата срещу катастрофа, повреда или друга беда. Срещу сумата клиентът получава уверение, че новата аура на автомобила ще го предпази от автопроизшествия (за катаджиите и паяците нищо не е казано). Има доста потребители, които са платили за енергийната защита на колата си, твърдят от училище "Маг". Нестандартната застраховка сключвали главно професионални шофьори.
"Този тип енергийна защита е нещо като амулетите срещу различни бедствия. Тя служи за предпазване от неприятности с автомобила и катастрофи", обяснява на потенциалните си клиенти директорът на магньосническото училище, който се представя като проф. д-р Борислав Димов, на 32 години. На официален въпрос на вестника колко души са сключили застраховки обаче, той отказа да отговори. Данните били фирмена тайна.
На клиентите той охотно обяснява, че срещу платените 150 лева около автомобила "се формира енерго-информационна структура, която бива кодирана за определена задача". Това било специално поле, което се грижи енергийно да предпазва от възникването на предпоставки за катастрофа и други подобни истории. За да "хване" застраховката, желаещите трябва да приложат информация за  марката, цвета и регистрационния номер на превозното  си средство. В бланката за зстраховане, която е публикувана в сайта на училището, се изисква да напишете и адреса си.
"Има научни доказателства, че методът действа", твърди пред клиентите Димов, който се представя за професор в лондонски университет. От училище "Маг" обаче не дават никакъв документ на хартия, нито обезщетение в случай, че "аурата" не подейства. 
Магьосниците предлагат и жилищно застраховане. За него клиентите трябва да платят 290 лева според приложения към  обявата ценоразпис.
Срещу сумата магът изграждал професионална енергийна защита, която неутрализира натрупаната отрицателна енергия в къщата.
"В жилищата има информационни структури с негативен характер, които биха могли да бъдат предизвикани от самите обитатели в следствие на кавги и раздори. Понякога този вид отрицателна енергия се натрупва и се трансформира в такава, която влияе зле върху самите хора. Те започват да сънуват кошмари, чувстват дискомфорт в помещенията, усещат чуждо присъствие в къщата си и т.н.", омайва Димов на клиентите си. "Въпреки, че сме свикнали да възприемаме света като материален, той не е само материален, по-скоро е енергиен. Защото в основата си една материя е енергия", обосновава се научно "професорът".
Той предлага и индивидуална защита на човек срещу отрицателна енергия - струва 60 лева. За групи отстъпка няма. За двама души енергийната защита струва 120 лв., за трима -180  лева. Семейство с две деца може да се застрахова против зли енергии и неудачи срещу 240 лева. 
За 10 лева, платени по същия начин и при същите условия, на имейла си получавате отговор на въпроса "Омагьосан ли съм?". В него трябва да има информация дали магията, която са ви направили е бяла или черна.
 
Шарлатаните, представящи се за врачки, гадатели и лечители продължават да лъжат в тв-ефира, установи "Монитор". Като оставим настрана факта, че още се намират наивници, които да звънят с искане да им познаят бъдещето, болежките и други неща, хората биват лъгани и с цената на телефонните разговори с тв-врачките.
Още миналата година Съветът за електронни медии и Комисията за защита на потребителите приеха становище, че операторите трябва изрично да спазват предписанията на чл. 75, ал. 1 от Закона за радио и телевизия. Той казва, че информацията за цената на телефонното обаждане към мрежите на всички оператори трябва да бъде изписана на екрана. Вместо това, в почти всички предавания, където се подвизават врачки и лечители, има само телефонен номер или стои надписът "Няма увеличение на телефонната услуга". Това е в нарушение и на членове от Закона за защита на потребителите, където е забранена подвеждащата реклама.
 
Всички тв лечители гадаят на базата на рождена дата и име. Някои хвърлят карти таро, други залагат на нумерологията. Процедурата, по която врачките се явяват на екран е следната - те си плащат на съответната телевизия, за да имат определено време в ефир. Обикновено държат зрителя поне 5 минути на телефона, за да могат да натрупат прилична сума, която да покрие плащането и да остане нещо и за тях. Повечето използват екрана и за скрита реклама, която също е забранена - канят обадилите се в частните си кабинети, за да "решат проблема".
До този момент само една телевизия - "Канал 2001", е получила наказателно постановление от СЕМ заради нарушения, свързани с подобен род предавания. Медията се прочу като "телевизията на врачките", тъй като има поне 5-6 предавания на тази тема - "Ако вярвате", "Сетива" и т.н. Ясновидци гастролират и в предавания на други телевизии - "Пентаграм" и "Зона пси" на "Канал 3", "Оракул", "Зона Х" и "Еголог" на Димитър Захариев по "СКАТ", "В трите измерения" със самообявилата се за Всемирен спасител Даниела Ефремова на "Центрум груп", "Херос ТВ" и т.н.
Обикновено тв-врачките се вихрят в праймтайм - след 20 до около 24 часа.
Проверка на "Монитор" показа, че въпреки драстичните нарушения, СЕМ реално няма функциите да регулира излъчването на подобни предавания, които нарушават и чл.17 от медийния закон - а именно - да не увреждат моралното и психическото развитие на гражданите. На практика съветът може единствено, ако мониторингът докаже, че медицинската практика е незаконна, да сезира прокуратурата. От СЕМ обаче не можаха да си спомнят за такъв случай. Според Маргарита Пешева, има дефицит в медийния закон, който пречи да се санкционират подобаващо телевизиите, бълващи подобни безсмислици.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив