03 Май 2024, 03:56 Днес (0) | Вчера (13)

Всички недоволни от цените на тока

13 Септември 2005 08:52 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Според потребителите тарифите били високи, според производителите - ниски

Бизнесът, синдикатите в енергетиката и всички енергийни фирми са недоволни от цените на тока, стана ясно на общественото обсъждане на новите тарифи за стопанските потребители. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда цената на тока за фирмите да се повиши с 16% от 1 октомври.
Съюзът за стопанска инициатива се обяви против поскъпването, защото то засягало интересите на дребния бизнес. Ако намерим формален повод, ще "съборим" новите тарифи в съда, предупреди председателят на съюза Теодор Дечев.
Енергийните фирми също се заканиха да се обърнат към съда, но не защото цените се повишават, а защото увеличението им не било достатъчно. Представителите на ТЕЦ "Марица 3", АЕЦ Козлодуй, НЕК и електроразпредителните предприятия се оплакаха, че комисията не им признава всички разходи за ремонти и транспортиране на гориво.
Синдикатите пък са недоволни, че заради отлагането на поскъпването на тока за бита ще бъдат замразени заплатите на енергетиците, които от четири години не били променяни.
Енергийните фирми трябва да взимат кредити за ремонтите си, а не да ги финансират със собствени средства, което излиза по-скъпо и води до увеличаване на цените на тока, заяви председателят на комисията Константин Шушулов. Според него голяма част от петстотинте малки фирми, които ще бъдат засегнати от поскъпването, са измислени. Шушулов обясни, че заради по-ниската цена на тока за фирмите много битови потребители са се регистрирали като търговци и така плащат по-евтино за отопление и климатици. Във входа, където живея, има само два апартамента, които плащат ток като битови потребители, каза Шушулов. Той обяви, че от октомври 2006 г. се очаква да поскъпне и токът за бита, тъй като енергийният сектор не може повече да поема задържането им, а ЕС няма да ни приеме с толкова ниски тарифи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив