16 Април 2024, 13:27 Днес (6) | Вчера (10)

Всички нови сгради ще бъдат с технически паспорт

15 Юни 2006 09:17 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството прие предложения за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ)

Целта е регламентиране на техническите спецификации, на които трябва да отговарят строителните продукти; контрол на строителството и върху дейността на лицата за оценяване на съответствието на строителните продукти и на лицата за издаване на европейски и/или български технически одобрения; създаване на ред и условия за съставяне на технически паспорт на нов или съществуващ строеж с цел установяване на характеристиките му и т. н. Предлаганите изменения и допълнения са в съответствие с Плана за действие за 2006 г. за изпълнение на ангажиментите, поети от страната ни в преговорния процес за присъединяването ни към Европейския съюз. С тях се изпълняват и някои препоръки на експертите от сектор “Строителство” към Генерална дирекция “Предприятия и индустрия” на Европейската комисия.
С предложените изменения ще се създадат условия за съставяне на технически паспорт на нов или съществуващ строеж с цел установяване на характеристиките му, които са свързани с изискванията на чл. 169, ал. 1 и 2 от ЗУТ. По този начин ще се повиши безопасността и качеството на управление и поддържане на строежите при експлоатацията им. В закона е посочено, че техническият паспорт е документ, който включва техническите характеристики на елементите на строежа, свързани с удовлетворяване на съществените изисквания по чл. 169, ал. 1 и 2, инструкциите за експлоатация, обслужване, обследване, поддържане и ремонт за отразяване на всички извършени строителни и монтажни работи.
В преходните и заключителните разпоредби на закона са предложени изменения и допълнения на Закона за техническите изисквания към продуктите. Целта е регламентиране на законово ниво на хармонизираните европейски технически спецификации за строителните продукти, както и с оглед уведомяване на Европейската комисия и страните-членки за всички издадени и отнети разрешения за оценяване на съответствието на строителните продукти и за издаване на европейски технически одобрения от датата на присъединяването ни към ЕС.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив