23 Април 2024, 10:04 Днес (2) | Вчера (13)

Във ВАС бе внесен протест срещу издаването на лиценз за трети GSM-оператор

22 Юни 2004 15:42 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Протестът е от заместника на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Цони Цонев

Във Върховния административен съд, чрез Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), беше внесен протест от заместника на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Цони Цонев срещу решение на КРС. С т. 1 на решението Комисията за регулиране на съобщенията издава на “БТК” ЕАД индивидуална лицензия за осъществяване на далекосъобщения чрез обществена далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа по стандарт GSM с национално покритие със срок 20 години. С т. 2 на атакувания акт е допуснато предварително изпълнение на решението.
Според заместника на главния прокурор, при издаването на решението не е спазена установената форма, тъй като КРС не е изложила мотиви по т. 1, от които да е видно на основание на какви съображения е издадена лицензията. Освен това в протеста пише, че издаването на лицензия без търг или конкурс нарушава нормата на чл. 19, ал. 2 от Конституцията (“законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя”) и на чл. 50 от Закона за далекосъобщенията (ЗД), според който изискванията за издаване на индивидуални лицензии са еднакви за всички кандидати за един и същ вид далекосъобщителна дейност, а издаването на индивидуални лицензии се осъществява при условия на обективност, равнопоставеност и прозрачност. Заместникът на главния прокурор твърди, че е нарушена и разпоредбата на чл. 54 от ЗД, според която индивидуални лицензии се издават без конкурс или търг, когато не се използва ограничен ресурс, при спазване на принципите на прозрачност и равнопоставеност.
В протеста се твърди, че при издаването на решението има и несъответствие с целта на Закона за далекосъобщенията (чл. 2, т.1) - да се осигури равнопоставеност на операторите и насърчаване на конкуренцията между тях.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив