28 Септември 2024, 18:32 Днес (0) | Вчера (0)

Във ВАС ще гледат дело срещу винетните такси

17 Февруари 2005 15:02 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според атакувания текст в случай че при напускане на страната се установи, че чуждестранен потребител е превишил периода на ползване на републиканските пътища, за който е заплатил винетна такса, той е длъжен да заплати стойността на винетката за превишения период, но не по-малко от стойността на едноседмична винетка

Във Върховния административен съд (ВАС) бе образувано административно дело по жалба на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека срещу чл. 18 от Наредбата за условията и реда за събиране на винетни такси за платено ползване на определени републикански пътища за определен срок, приета с Постановление от 12 март м. г. на Министерския съвет (МС). Според атакувания текст в случай че при напускане на страната се установи, че чуждестранен потребител е превишил периода на ползване на републиканските пътища, за който е заплатил винетна такса, той е длъжен да заплати стойността на винетката за превишения период, но не по-малко от стойността на едноседмична винетка. В случай че при напускане на страната се установи, че местен потребител не е заплатил винетна такса, той задължително заплаща стойността на едноседмична винетка, освен когато постоянният адрес на потребителя е в населеното място, на чиято територия се намира съответният граничен пункт.
Жалбоподателят твърди, че разпоредбата противоречи на Закона за нормативните актове, тъй като Министерският съвет, без да има законова делегация за това, е определил санкции за неспазване задължението на собствениците и ползвателите на пътни превозни средства да ги управляват след заплащане на винетна такса. В жалбата пише: “МС е оправомощен да определи с наредба само реда и условията за събиране на винетни такси”. Според жалбоподателя, чл. 18 от наредбата противоречи и на Конституцията, Закона за пътищата, Закона за движение по пътищата, Закона за административните нарушения и наказания, Закона за защита срещу дискриминацията и Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред петчленен състав на ВАС на 21.04.2005 г. от 9.00 ч.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив