13 Май 2024, 05:39 Днес (0) | Вчера (0)

ГЕРБ внесе в Конституционния съд искането си за касиране на изборите

22 Май 2013 17:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 май 2013, 17:41

ГЕРБ внесе и още две искания за касиране на изборите - от името на партия РЗС и от името на Националния фронт за спасение на България

Представители на ГЕРБ внесоха искането си в Конституционния съд за касиране на парламентарните избори, проведени на 12-ти май. Партията получи най-много гласове на предсрочните избори, но въпреки победата от ГЕРБ обявиха, че ще искат касиране на вота. Като мотив Борисов посочи грубото погазване на закона в деня за размисъл, припомня БНР. Част от нарушенията вече са били коментирани - именно политическите послания в деня за размисъл, които, според ГЕРБ, са хвърлили светлина в негативен план върху намерение на партията да манипулира изборите. Има и нарушения, които от ГЕРБ виждат в самия изборен ден, както по секционни избирателни комисии, така и в чужбина. Конкретно бяха дадени примери за нарушения в Турция - имало секции, в които са гласували рекорден брой избиратели, имало е дописване на имена, гласуване повече от един път, твърдят от ГЕРБ и смятат, че тези нарушения са достатъчно сериозни за да се иска касирането на целия вот.

96, а не 97 представители на парламентарната група са сложили подписите си под искането. Липсва подписът на Александър Ненков, чийто баща Румен Ненков е член на КС.

Освен своето искане, ГЕРБ внесе и още две искания за касиране на изборите - от името на партия РЗС и от името на Националния фронт за спасение на България. Зад тези две искания също са с данни за нарушения, както у нас, така и в чужбина стоят подписите на по 48 от народните представители. Депутатите от ГЕРБ, които внесоха искането в КС, казаха, че се надяват, че той ще вземе своето решение безпристрастно и отричат да имат механизми, с които да влияят върху него заради това, че хора, които бяха избрани от партия ГЕРБ влязоха през последните години в КС, предаде Силвия Великова.

Националният Фронт за спасение на България е една от партиите, които подали жалба. Пред Хоризонт съпредседателят на формацията Данчо Хаджиев посочи, че са допуснати множество съществени нарушения на секционните избирателни комисии и районните избирателни комисии. "Посочили сме многобройни примери фрапантни, както и погрешно и неправилно разпределение на действителни бюлетини като недействителни. Там по-скоро е ключът от бараката. На нас не ни достигат няколко хиляди гласа и само в половината от секциите, ако ни e откраднат по един глас по този начин, щяхме да минем 4-процентовата бариера", каза още той.

РЗС внесоха в МС жалба за касиране на изборите в Турция. До вторник е било внесено искане за касиране на парламентарните избори и от партия "Другата България", съобщи председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив