02 Май 2024, 23:29 Днес (13) | Вчера (0)

Георги Николов се оттегля, няма приемник

15 Март 2005 09:00 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

За шеф на Сметната палата бяха спрягани имената на председателите на две парламентарни комисии - Валери Димитров на икономическата и Нина Радева на бюджетната

В края на април председателят на Сметната палата доц. Георги Николов твърдо е решил да се оттегли, научи в. ПАРИ. Парламентът обаче все още не е избрал негов приемник, нищо че деветгодишният мандат на Георги Николов изтече още на 13 октомври миналата година, а на 24 ноември м.г. изтече и мандатът на членовете на Сметната палата. Народното събрание трябваше в срок две седмици преди изтичане мандата на стария председател да избере негов приемник, който да предложи нов състав на палатата. Но и до ден днешен това все още не е направено. За разлика от председателя членовете имат право на втори мандат, което ги кара да търсят лоби в парламента, но засега без резултат. За шеф на Сметната палата бяха спрягани имената на председателите на две парламентарни комисии - Валери Димитров на икономическата и Нина Радева на бюджетната. Около името на Валери Димитров се беше очертал консенсус, но НДСВ така и не придвижи въпроса за избора.
Напоследък в Европа се забелязва тенденцията жени да застават начело на сметни палати. България също може да даде принос в затвърждаването й. След споразумението на Новото време с НДСВ и ДПС в оборот за този пост се завъртя и името на депутатката Румяна Георгиева. Разговори с мен не са водени, уверява тя и добавя, че Новото време държи на кандидатурата на Валери Димитров.
В рамките на този парламент трябва да бъдат избрани и омбудсман, управител на НОИ, председатели на Комисията срещу дискриминацията и на Комисията за регулиране на съобщенията. Последно за омбудсман се спрягаха имената на Огнян Герджиков и на Гиньо Ганев. Новото време настояваше Ралица Агайн да поеме Застрахователния надзор в Комисията за финансов надзор. Румен Гълъбинов, който беше на този пост, подаде оставка на 10 септември 2003 г. по лични причини, но едва на 20 октомври м.г. парламентът успя да гласува освобождаването му. Оттогава мястото стои вакантно. На 5 април м.г. изтече мандатът и на Йордан Христосков като управител на НОИ. През юни изтича мандатът на Божидар Кабакчиев като подуправител на БНБ и ръководител управление Банково. Според Закона за БНБ управителят на централната банка трябва да предложи на парламента нов подуправител или същия за втори мандат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив