29 Март 2024, 12:48 Днес (6) | Вчера (11)

Германската "HUK Coburg" придобива 35% от Български имоти

07 Февруари 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Известната германска застрахователна компания "HUK Coburg" ще закупи 35% от капитала на двете дружества (общозастрахователно и животозастрахователно) от групата на "Български имоти".

 Това съобщиха за "Дневник" източници от застрахователния пазар. Влизането му в българското дружество се очаква да стане на извънредното общо събрание на акционерите на "Български имоти", насрочено за 4 март.

Това е първото навлизане на голям европейски застраховател на българския пазар, след като през миналата година първенецът по премиен приход в Австрия "Винер щетише" закупи мажоритарния пакет отново на "Български имоти". Според запознати "HUK Coburg" и "Винер щетише" са имали договорка още от миналата година. На този етап германците щели да се ограничат само с инвестицията си в "Български имоти", като нямали намерение да закупуват или основават самостоятелно дружество на българския застрахователен пазар.

"HUK Coburg" e втора по дял на германския пазар на автомобилни застраховки. Компанията регистрира 3.7 млрд. евро приходи от застрахователни премии за миналата година, което е с 5% повече спрямо нивото за 2001 г. Само приходите от здравно застраховане са нараснали с 20% на годишна база до 475 млн. евро.

В средата на януари от "HUK Coburg" обявиха сериозни намерения за експанзия на пазарите в Източна Европа. Компанията вече има участие в полско застрахователно дружество, където е съсобственик отново заедно с австрийската "Винер щетише".
В дневния ред на извънредното акционерно събрание на "Български имоти" е предвидено увеличение на капитала на двете дружества от групата под условие, като цялата нова емисия ще бъде изкупена от германския застраховател "HUK Coburg". Сега капиталът на общозастрахователната компания "Български имоти" е 6 млн. лв., а на едноименното животозастрахователно дружество от групата - 4 млн. лв. След промяната австрийският мажоритарен акционер "Винер щетише", който сега притежава 95% от капитала, ще държи около 62%. От 3% на 5% ще намалее и делът на основателите на "Български имоти", които през миналата година продадоха компанията на австрийския застраховател.„Винер щетише" закупи 90% от "Български имоти" през миналата година. Впоследствие австрийците увеличиха капитала на двете дружества от групата на "Български имоти" двойно.

На общото събрание се предвижда да бъде направена промяна в устава и в надзорния съвет, като в него със сигурност ще бъде избран представител на новия акционер. Той най-вероятно ще назначи и свой човек в управителния съвет на "Български имоти".
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив