10 Май 2024, 11:24 Днес (3) | Вчера (10)

Германските корпорации изпадат от Europe Top 10

23 Ноември 2005 15:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Двадесет години след създаването на рейтинга, от него изпадат почти всички застрахователи от първия списък

Fidelity International състави ежегодния си рейтинг за най-големите европейски компании. Според представените данни, първите места в списъка са заети от швейцарски концерни, а гигантите на германския пазар, които доскоро заемаха по традиция лидерски позиции в рейтинга на Fidelity, през тази година дори не влизат в списъка на първите десет.

Рейтингът се основава на базата на финансовия индекс MSCI Europe Index, който не включва данни за Великобритания.

В списъка на попада и холандско-британският петролен концерн Royal Dutch Shell, тъй като тази компания е листвана в Европа само на Лондонската фондова борса.

На първо място в класацията на Fidelity International за тази година се нарежда френската петролна група Total. След нея идват наведнъж четири швейцарски компании Novartis (фармацевтика), Nestle (храни), Roche (фармацевтика) и UBS (финансови услуги), които осигуряват лидерските позиции на Швейцария в общата класация.

В коментара на Fidelity International се посочва, че рейтингът отразява устойчивото и последователно засилване на позициите на корпорациите от тази страна.

Останалите компании от топ-десет: френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis, испанската финансова и застрахователна група Santander и испанският телекомуникационен гигант Telefonica. Следва финландския производител на телекомуникационно оборудване Nokia и италианският петролен концерн ENI.

Стартът на рейтинга на Fidelity International е през 1985 година.

Точно преди двадесет години при първото издание лидер беше именно Royal Dutch Shell. Следваха германските корпорации Daimler Benz, Siemens, Allianz, Deutsche Bank, Bayer, Basf и Hoechst.

В дъното на класирането тогава се нареди швейцарската Swiss Bank Corporation (която присъства и днес в рейтинга, но под името UBS) и италианската Assicurazioni Generali.

Fidelity International прави обаче забележа, че ако все пак Shell беше влязла през тази година в топ-десет, то щеше да заеме първото място.

Любопитен факт е че лидерът за тази година – френската Тotal, през 1985 година в рейтинга на Fidelity заемаше едва 88 място.

Дори сливането на германския концерн Daimler с американския си конкурент Chrysler не помогна за засилването на позициите на компанията.

По данни на Fidelity International през 2005 година Daimler се нарежда на невзрачното 21-во място, докато Bayer, който преди 20 години заемаше 8-мо място сега едвам се закрепва на 43-та позиция.

Siemens за този период се срутва от 3-та на 11-та позиция.

Като цяло аналитиците от Fidelity International правят извода, че за изтеклите 20 години са се влошили позициите на автопроизводителите, застрахователите, химическите и инженерните компании, които се изместват в рейтинга от фармацевтичните компании и представителите на телекомуникационната индустрия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив