20 Април 2024, 07:04 Днес (0) | Вчера (10)

Глад за кадри: $6 млн. годишно за AI специалист

05 Юли 2018 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2018, 09:03

Във войната за професионалисти в сферата на изкуствения интелект големите корпорации имат очевидно предимство пред малките фирми и университетите

Битката за квалифициран персонал в сферата на изкуствения интелект се разгаря  с невиждана сила в Силициевата долина. Oracle привлече изявен AI експерт с пакет от годишни възнаграждения – заплата и стимули – в размер на 6 млн. долара, според публикация в Business Insider, позоваваща се на собствени източници, предаде TechNews.bg.

Въпросният специалист е изкушен от тази сума и е отхвърлил всички други предложения, пише изданието. Източникът не уточнява какви квалификации и опит притежава експертът, но Business Insider подсказва, че неговите умения са голяма придобивка за Oracle.

Предимство за големите корпорации

Във войната за ИТ професионалисти големите компании имат очевидно предимство пред малките, които не могат да предложат на служителите си такива високи заплати. Oracle, чиято пазарна капитализация възлиза на $182 млрд., разполага с огромни средства – нейните директори Сафра Катц и Марк Хърд получават по 41 млн. долара годишно.

Технологичните компании в САЩ плащат на своите служители по-високи заплати, в сравнение с останалите работодатели – около $150-200 хиляди на година. Но заплатите на специалистите по изкуствен интелект са много по-големи. По-рано "Ню Йорк Таймс” съобщи, че годишният пакет от плащания на служител с докторска степен в тази област е между 300 и 500 хиляди долара, докато известните имена в AI сферата получават двуцифрени суми в милиони долари – макар и с четири до петгодишен график за придобиване на акции.

Като пример изданието посочва лабораторията за изкуствен интелект DeepMind, придобита от Google за 650 млн. долара през 2014 г., когато нейният персонал наброява около 50 служители. По информация от компанията, през 2017 г. общата сума на заплатите на служителите е била 138 млн. долара. Като се има предвид, че персоналът на DeepMind се е увеличил до 400 служители, това означава по 345 хил. долара на човек годишно.

Защо са търсени AI специалистите

Преди няколко години ИТ гиганти като Facebook и Google започнаха да наемат експерти по изкуствен интелект, за да се справят с актуални въпроси като създаване на гласови асистенти, разпознаване на изображения и филтриране на съдържание в интернет.

Но войната за експерти по изкуствен интелект се разпалва и по други причини. Те са търсени не само от технологичните компании, но и в автомобилната индустрия, където участват в изпълнението на многобройни проекти за създаване на безпилотни превозни средства.

Освен това сериозните проблеми на изкуствения интелект се управляват от сравнително малък брой специалисти – според проучване на независимата лаборатория Element AI от Монреал, те са около 10 000 в целия свят.

Изтичане на учени от университетите към корпорациите

Колкото по-голяма е компанията, толкова по-блестящ учен в тази област е способна да наеме. По този начин големите корпорации предизвикват изтичане на професори от университетите, което усложнява процеса на обучение на нови специалисти в областта. Така например, през 2015 г. Uber назначи 40 души от програмата за изследвания по изкуствен интелект на университета Карнеги Мелън.

През последните няколко години четирима големи учени в тази област са напуснали професорската си работа в Станфорд. Шест от 20-те специалисти по изкуствен интелект във Вашингтонския университет са работили изцяло или частично за външни компании през миналата година, изоставяйки преподаването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив