13 Май 2024, 19:02 Днес (12) | Вчера (0)

"Глобал Маркетс" оспори пред ВАС отнемането на лиценза

05 Август 2014 16:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 август 2014, 17:32

Инвестиционният посредник счита, че наказанието на КФН е много по-голямо от прегрешението

Инвестиционният посредник "Глобал Маркетс" ООД оспори пред Върховния административен съд решението на Комисията за финансов надзор отпреди няколко седмици да отнеме лиценза на дружеството. В съда е внесена  жалба от 15 страници с доказателства, на база на които се иска отмяна на решението на надзора.

Като аргументи инвестиционният посредник цитира мнението на юристи, според които предприетата санкция надвишава далеч допустимото, тъй като става дума за обичайни пропуски, типични и за други участници на родния пазар на небанкови финансови услуги.

Според "Глобал Маркетс", КФН е нарушила някои категорични постановления на административно-процесуалния кодекс. Нормативният документ гласи, че "административен акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото". В АПК се казва още, че когато се засягат права или се създават задължения на граждани или фирми, "се прилагат тези мерки, които по-благоприятни за тях, ако и по този начин се постига целта на закона".

Сред останалите аргументи в своя защита от посредника припомнят, че три месеца преди КФН да гласува решението те сами са взели решение да се откажат от лиценза си.

"Глобал Маркетс" е играч, чието отсъствие ще се усети болезнено от българските инвеститори, считат от посредника. Според класация на investor.bg от есента на миналата година, дружеството е един от трите най-печеливши български посредника с печалба от 744 хил. лв. за 2012 г. при 463 хил. лв. година по-рано, и приходи от 4.216 млн. лв. В същото време, средно за годината секторът отчете загуби от 3.2 млн. лв.

Преди дни основната фейсбук страница на посредника – Global Markets Analysis, събра рекордните 11,875 "харесвания" в социалната мрежа, Global Markets Club държи 12,821, а Global Markets – впечатляващите 53,282. Сравнено с резултатите на конкуренцията, както и в сравнение с политическите организации, популярността на посредника изпъква.

Инвестиционният посредник е и един от най-разгърнатите географски в Източна Европа и работи успешно в страни като Унгария, Гърция, Чехия и Полша, посочват от "Глобал Маркетс". Компанията е категорична, че в тези страни е приета положително и е завоювала доверието на скептичните потребители именно чрез същите практики, които се прилагат и у нас. Инвестионният посредник хвали стратегията си да не дели инвеститорите на "малки" и "големи", ВИП и "незначителни" и е в очакване на решението на Върховния административен съд.

платена публикация

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив