10 Май 2024, 09:22 Днес (1) | Вчера (10)

Глобяват две банки за мерките срещу пране

06 Юни 2005 08:59 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Европа пак ни пита защо тяма осъдени за мръсни пари

Банките ще са длъжни да идентифицират действителните собственици на банкови сметки. Затова ги задължава приетата от Брюксел Трета директива за мерките срещу прането на пари. Тя трябва да бъде въведена в законодателствата на страните членки и на България и Румъния до една година, съобщи за в. ПАРИ д-р Васил Киров, директор на Агенцията за финансово разузнаване. Казината пък ще трябва да идентифицират кой купува и продава чипове, а не само клиентите на входа, както е в момента. Как да бъдат изпълнени новите изисквания, ще се обсъжда с БНБ и Комисията за финансов надзор, посочи Киров. Едва ли банките ще бъдат щастливи, но тези изисквания са задължителни и страните членки обмислят как да ги приложат, коментира той.
Нови две банки са санкционирани през тази година за нарушаване на Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи Киров. По закона ги заплашва глоба до 50 хил. лв. През м. г. глоба отнесоха други 4 банки. Най-високата наложена тогава за юридическо лице е била 20 хил. лв. Нарушенията и този път не са съществени и не правят банките уязвими или способстващи за легализирането на мръсни капитали, уточни Киров.
Има значителен напредък срещу прането на пари у нас, е оценката на Комитета по мерките срещу изпирането на пари на Съвета на Европа. Докладът на България бе приет в петък на заседание на комитета в Страсбург. Прогрес е отчетен и за Латвия и Естония. Не е приет докладът на Албания. Констатацията за България е, че е предприела съществени стъпки по законодателството и повишаването на административния и оперативния капацитет на съответните служби. Следващата оценка на България ще бъде през 2007 г.
В Страсбург са питали защо у нас още няма осъдителни присъди за пране на пари. След като вече има 7 обвинителни акта, внесени в съда, а и 74 следствени дела, надявам се, че скоро и този въпрос към България ще отпадне, посочи Васил Киров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив