27 Април 2024, 04:38 Днес (0) | Вчера (11)

"Гражданска отговорност" може да поскъпне заради вдигане на такси

18 Януари 2017 09:09 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2017, 09:14

В застраховката вече влиза над 40% повишение на вноската за Гаранционния фонд

Задължителната за всички шофьори и МПС-та застраховка "Гражданска отговорност" може да поскъпне тази година, защото държавата напира да вдига такси и вноски. От Нова година във всяка полица вече се начисляват по 12 лв., които застрахователите са длъжни да превеждат в Гаранционния фонд (ГФ). Решението за качване на вноската за ГФ от 8.50 на 12 лева е взето без много шум на заседание на Комисията за финансов надзор още през ноември, пише в днешния си брой в. "Сега" (бел.: ИНСМАРКЕТ тогава съобщи за увеличението). На практика това е скок с над 40%.

Отделно финансовият регулатор още миналата година подготви "актуализация" на тарифата за таксите, които събира от поднадзорните си лица - застрахователни, пенсионни, инвестиционни компании, агенти, брокери и т.н. Новият председател на КФН Карина Караиванова обясни, че с вдигането на таксите комисията иска да си осигури независимост от бюджета, като разчита само на "собствено финансиране", без субсидии от хазната. Тарифата още не е приета, но ако това се случи, застрахователите ще имат сериозно основание да вдигнат цените на полиците, които продават.

Застрахователите вече удържат от клиентите по застраховка "Гражданска отговорност" по 12 лв. за Гаранционния фонд и това е записано на отделен ред в застрахователната полица. Ако клиентът е избрал да плаща автозастраховката на части, сумата се начислява и събира още с първата вноска. Компаниите имат основание механично да пренесат качването на вноската за Гаранционния фонд с 3.50 лева в крайната цена, но може и да не го направят. Преглед на офертите в момента показва, че няма особена разлика с предложенията отпреди година. За 8-годишен автомобил с обем на двигателя 1300 куб. м, каран от опитен шофьор в София, "Гражданска отговорност" може да се купи за 158 -170 лева. Горе-долу такива бяха сумите и през 2016 г.

Впрочем от години в късната есен част от застрахователите тестват пазара и стряскат шофьорите с "прогнози", че поскъпването на "Гражданска отговорност" е неизбежно. Но тъй като конкуренцията е силна, на практика това не се случва - никоя компания не иска да губи клиенти. А дори и в момента на немалко шофьори им се струва скъпо и по данни на КАТ към 20% от колите в България нямат тази автозастраховка, макар че тя е задължителна и липсата й се наказва с трицифрена глоба.

Допълнително до промени в тарифите може да доведе и приетата от депутатите поправка в закона, според която ще могат да се сключват застраховки и за срок, по-кратък от година за превозни средства, които се ползват сезонно - мотоциклети, кемпери, каравани. Минималният срок за тях е 1 месец. Застрахователите неведнъж възразяваха срещу промяната, а конкретни тарифи още не са обявени.



БОНУС- МАЛУС

Комисията за финансов надзор от години обяснява как в България ще бъде въведена системата Бонус-малус, при която рисковите шофьори ще плащат по-скъпи застраховки, а добрите ще се радват на отстъпки. Но едва наскоро бе направена сериозна стъпка - КФН нае компания, която да подготви внедряването на системата.



ФОНДЪТ

Гаранционният фонд плаща на пострадалите при ПТП от водачи без застраховка "Гражданска отговорност", което означава, че изрядните шофьори плащат за щетите, причинени от некоректните водачи. Гаранционния фонд след това си търси парите по съдебен път от водачите без застраховка. Гаранционният фонд всъщност управлява два парични фонда - един за незастрахованите возила и т.нар. Обезпечителен фонд, който трябва да се задейства, в случай че застраховател фалира. Те се управляват отделно, като събират и изразходват средствата си по собствени бюджети. Вноската за обезпечителния фонд е 1.50 лв. Тя е "закована" в Кодекса за застраховане, който може да се променя само от Народното събрание. Другата вноска обаче - заради незастрахованите МПС-а, може да се променя лесно - по предложение на управата на Гаранционния фонд или по преценка на КФН.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив