30 Април 2024, 13:42 Днес (6) | Вчера (10)

"Грийнпийс" ще спре и в България в рамките на Дунавската си обиколка

01 Август 2005 11:32 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Корабът “Анна” е пътуваща изложба, на която природозащитната организация представя проблема за изменението на климата, опасностите от атомната енергетика и възможностите, които предлагат възобновяемите енергийни източници

По време на Дунавската си обиколка в рамките на кампанията “Енергийна революция” /“Energy Revolution Tour 2005”/ по пътя си от Балтийско до Черно море корабът “Анна” на международната природозащитна организация "Грийнпийс" ще спре и в България, съобщи агенция „Фокус”, като цитира източници от "Грийнпис" за Източна и Централна Европа.
Видин, Козлодуй, Никопол, Свищов, Русе и Варна са пристанищата, където ще бъдат спирките у нас. Корабът “Анна” е пътуваща изложба, на която "Грийнпийс" представя проблема за изменението на климата, опасностите от атомната енергетика и възможностите, които предлагат възобновяемите енергийни източници.
Корабът тръгна от Гданск, Полша, в края на май, продължи по канала Рейн-Майн-Дунав до Австрия и сега ще плава по цялата дължина на Дунав до Черно море, почти 5 000 км. За да представи подробностите около българското турне на изложбата “Енергийна революция” и графикът на дните, в които корабът ще акостира по Дунава, "Грийнпийс" кани българските медии на пресконференция в София.
По този повод от 10.00 часа в кафенето до билетния център на НДК ще се състои пресконференция. По време на срещата с журналистите "Грийнпийс" ще представи исканията си относно енергийната политика на България, защо атомните електроцентрали в Козлодуй и Белене не са нужни за страната и как България може да произвежда чиста енергия, увеличавайки енергийната ефективност и използвайки възобновяеми енергийни източници – слънчева енергия, вятър, биомаса.
В рамките на целия ден /от 9.00 до 18.00ч./ софиянци ще имат възможност да разгледат изложбата “Енергийна революция”, която ще бъде пред НДК. Многоцветният екшън-мобил, който "Грийнпийс" използва за популяризиране на акциите си, също ще пристигне за изложбата пред НДК.
Участие в пресконференцията ще вземат Хервиг Шустер, директор-кампании на "Грийнпийс" за Централна и Източна Европа, Ян Хаверкамп, енергиен експерт на "Грийнпийс" в Европа, Албена Симеонова, Фондация за земеделие и околна среда и Петко Ковачев, Информационен и учебен център по екология, Коалиция “АЕЦ БелеНЕ”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив