14 Май 2024, 05:19 Днес (0) | Вчера (12)

ДАОН стартира процедура по ликвидация на шест дружества

05 Февруари 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

За три от тях е изпратено искане за прекратяване по инициатива на прокурора

В резултат на работата по издирване на данни и установяването на контакт с нелицензирани дружества е стартирана процедура по прекратяване в още шест дружества.

За едно от тях - Национална осигурителна компания Балкан, което не е открито на регистрирания адрес, е сигнализирана Национална служба Полиция и срещу дружеството е заведено следствено дело.
По предварителен график надзорният орган е направил три планови проверки в офисите на ДПФ Бъдеще - София, Пенсионноосигурителен фонд - Пловдив, и ДПФ Мелинвест - Сливен. Във връзка с констатациите от проверката за пловдивския пенсионноосигурителен фонд е сезирана Върховната касационна прокуратура с искане да бъде разпоредена на проверка за предотвратяване на злоупотреби със средствата, набрани от граждани и работодатели.
 
ПОРАДИ ОТКАЗ НА АКЦИОНЕРИТЕ НА ЗОПФ КАПИТАЛ - СОФИЯ, ДПФ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ - САМОКОВ, И ДПФ ДЪЛГОЛЕТИЕ - СОФИЯ, ДА ИЗВЪРШАТ НЕОБХОДИМИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЗА ТЯХНОТО ПРЕКРАТЯВАНЕ, ДАОН Е ИЗПРАТИЛА СИГНАЛ С ИСКАНЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ ПО ИНИЦИАТИВА НА ПРОКУРОР
През миналата година са одобрени плановете за ликвидация на дружествата ОДПФ Подкрепа - София, ДПФ Литекс инвест ТВ - Ловеч, ДПФ Бъдеще - София, ДПФ Мелинвест - Сливен, НПК Дълголетие - София.

 За дружествата ПОФ Защита, ОДПФ Подкрепа и ПФ Хемус - София, които реално не са осъществявали дейност по доброволно пенсионно осигуряване и нямат осигурени лица, но подлежат на прекратяване с ликвидация, са изготвени решения на ДАОН със съгласие за вписване на ликвидация в съда.

Към 31 декември 2002 г. от търговските регистри на съответните окръжни съдилища са заличени дружествата ДПФ Бъдеще - София, Републикански осигурителен фонд София, ПФ Бъдеще - София, ДПФ Кооператор - София

Във връзка с проверката през 2001 г. в НОФ-1 е подаден сигнал до Софийската градска прокуратура и е изпратено писмо до Дирекция Национална служба полиция, в резултат на което през 2002 г. срещу дружеството е образувано следствено дело. Дружеството не е подавало заявление и не е получавало лиценз от ДАОН за осъществяване на дейност по допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Предметът на дейност на НОФ-1 изключва възможността за прилагане на процедурата за прекратяване на дружеството чрез ликвидация под надзора на ДАОН. При проверката е установено, че НОФ-1 е сключвало дългосрочни договори с физически лица, по силата на които е набирало средства и поемало задължение след изтичане на договорения срок да изплаща пожизнено на тези лица определени месечни суми. Дейността, извършвана от НОФ-1, има белези на банкова, застрахователна и пенсионноосигурителна дейност, за осъществяването на които се изисква получаване на разрешение /лиценз/ съгласно специалните закони.
 ДАОН е приела документи за издаване на лиценз за актюер на пенсионноосигурителни дружества и фондове за допълнително пенсионно осигуряване на 11 физически лица. Поради неспазване на изискванията на указанията е отказано издаването на лиценз на един от кандидатите.
 
ПРЕЗ 2002 Г. Е НАПРАВЕНА ПЪЛНА ПРОВЕРКА ВЪВ ВРЪЗКА С ЛИКВИДАЦИЯТА НА БЕРЛИНИШЕ ЛЕБЕН ПОАД, ПРИ КОЯТО Е УСТАНОВЕНО, ЧЕ ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА СА ИЗПЪЛНЕНИ
 По-късно дружеството е уведомило ДАОН, че документацията, подлежаща на архивиране, е предадена в Държавен архивен фонд и са представени копия от съответните приемо-предавателни протоколи. През юни Берлинише Лебен ПОАД получи от ДАОН решение за съгласие за заличаване от Търговския регистър на пенсионните фондове, управлявани от дружеството. То е заличено със решение на СГС от 8 юли 2002 г., а управляваните от него пенсионни фондове - с решение от 24 юли 2002 г.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив