28 Април 2024, 21:49 Днес (0) | Вчера (0)

ДЗИ Банк затвори кръга на кредитирането в строителството

08 Декември 2004 09:01 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

До 12,50% са лихвите по новия продукт “Стройко +”

Всеки може да получи консултация в центъра за продажби в централата на ДЗИ Банк.
ДЗИ Банк затвори кръга на кредитирането в строителството като предлага заемен ресурс едновременно на строителните предприемачи и на техните клиенти.
Тази възможност дава един от новите продукти на банката ­ "Стройко +", който е насочен към строителството на жилищни кооперации, еднофамилни къщи, хотели, офис и търговски сгради. При завършването на сградата на фаза "груб строеж" финансовата институция предлага и ипотечни кредити при преференциални условия на евентуалните купувачи, разясниха от банката.
Размерът на финансирането по "Стройко +" е без ограничение, в зависимост от кредитоспособността на клиента и предложеното обезпечение. Ресурсът, който предприемачът може да получи, е до 80% от пазарната оценка на инвестиционния проект, а останалите 20% трябва да осигури със свои средства. Банката признава за самоучастие средствата за разработване на инвестиционния проект, както и стойността на земята, ако тя е собственост на строителя. Ако оценката на терена е достатъчно висока и покрива размера на изискваното самоучастие, можем да кредитираме строителството и изцяло, поясни Кристина Горанова, директор "Банкиране на дребно" в ДЗИ Банк.
Кредитите се отпускат за срок до 3 години, като трябва да бъдат усвоени до първата година от подписването на договора. Усвояването става на два транша ­ за изграждане на грубия строеж и за довършителните работи. За отпускането на първия транш банката изисква като обезпечение първа по ред ипотека върху земята или правото на строеж. При втория транш се учредява ипотека върху сградата.
Лихвата по кредитите се формира на база основния лихвен процент на БНБ за левовите заеми или на 6-месечния LIBOR/EURIBOR за тези в евро и в долари. Върху тях ДЗИ Банк начислява надбавка, като сумарната лихва е 12,50% за заеми в лева или в евро и 11% за такива в долари.
На фаза "груб строеж" започва финансирането на купувачите. Ако са клиенти на строителната фирма, с която работим, ги обслужваме при по-кратки срокове и при облекчена процедура, обясни Кристина Горанова.
Ако при продажбата на построените апартаменти купувачите платят с кредит от ДЗИ Банк, инвеститорът също ползва облекчение под формата на по-ниска лихва по кредита си. Лихвения процент, който той плаща, се намалява с 0,2% на купувач, но сумарно не повече от 2% за цялата сграда.
Подобен комплексен продукт е от интерес и за двете страни ­ строителят продава апартаментите си, а банката си връща вложения ресурс, обясни прокуристът на ДЗИ Банк Пламен Ицов. Досега по тази схема са започнати няколко проекта, а в момента се разглеждат искания за отпускане на кредити за над 25 млн. лв.
Срокът за отговор по молбата за кредита е стандартен ­ между 15 и 20 дни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив