25 Април 2024, 04:54 Днес (0) | Вчера (12)

ДЗИ ще плаща обезщетението поетапно

12 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Първият транш от обезщтението ще бъде платено до дни

“Екипи на ДЗИ работят в сътрудничество със служители на МС по оценка на щетите от пожара в сградата на бул. “Дондуков” N 1. Това е специална институция, със специален режим. Огънят е засегнал в различни части от сградата в различна степен, затова ще бъде правена поетапна оценка с паралелно превеждане на определени суми”, съобщи за “INSURANCE.BG” Вергиния Димова, директор отдел “Имуществено застраховане” в “ДЗИ–Общо застраховане” АД. До няколко ще станат ясни и първите резултати. Очаква се тогава да бъде  преведена авансово и първата вноска. На въпрос дали застрахователният договор съдържа специални клаузи предвид това, че партерният етаж не е бил оборудван със специална пожароизвестителна техника за сигнализация,  Димова отговори, че по този повод вече са изисквани допълнителни документи от различни институции. “Тези допълнителни експертизи ще ни дадат възможност за конкретно заключение, но няма вариант да не бъде изплатено обезщетение”, бе категорична Димова. От Министерски съвет заявиха също, че очакват до края на седмицата конкретната оценка на застрахователите за нанесените от пожара щети. Какъв ще е размерът на  обезщетение, което ще бъде изплатено за възстановяване на щетите на правителствената сграда ще стане ясно едва след пълното приключване на тяхната оценка от специалистите.
Сградата на МС е застрахована за 35 млн. лв. в “ДЗИ-Общо застраховане” АД. Изборът на застраховател не е случаен. Той е направен, както е предвидено в закона, а именно след провеждане на конкурс за възлагане на обществена поръчка. Освен сградата и останалото имущество на правителството е застраховано в различни компании като изборът на застраховател отново е извършен след провеждане на конкурс.
Проверка на “INSURANCE.BG” показа, че държавната администрация – министерства, агенции, комисии и т.н. са застраховали сградния си фонд и автомобилните паркове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив