16 Юни 2024, 18:18 Днес (0) | Вчера (0)

Дават болничен на пострадали след пиянство

20 Май 2005 09:00 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Болничен се издава на служител, който поради напиване или дрогиране си е докарал временна нетрудоспособност

Болничен се издава на служител, който поради напиване или дрогиране си е докарал временна нетрудоспособност. Тя трябва де е причинена от проява, извършена под въздействието на алкохола или на упойващите вещества. Това е записано в чл. 11 в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, приета от правителството вчера. Документът е разработен заради изискване на Закона за здравето.  Няма правописна грешка, така е, увериха от здравното министерство. Според правителственият говорител Димитър Цонев този член съществува от 25 години. Проверка на "Монитор" установи, че това е регламентирано дори още при създаването на въпросния документ през 1969 г., където е обаче е уточнено, че нетрудоспособността трябва да е настъпила поради "бой, нараняване и др. след напиване".
За уважителни причина за неявяване на работа Наредбата счита също: умишлено нараняване с цел отпуск или обезщетение, хулиганска проява, неспазване на трудовите разпоредби и др. Временната нетрудоспособност на наркомани и хронични алкохолици продължава до края на лечението им. Болничните листове се издават от личните лекари или от лекарски комисии. В НОИ нямат данни колко хора са били в болнични след пиянство, а само за дните, през които хората са били временно нетрудоспособни, обясниха оттам.
Не се дават болнични при махмурлук, а само когато човек е паднал и си е счупил главата следствие на това, обясни доктор Пенка Харизанова от НЕЛК. На издадения болничен лист се пише, че трябва да се направи анкета по чл. 46 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), т.е. работодателят трябва да попита подчинения си как точно е пострадал. За болнични по тази причина не плаща обезщетение.
За първи път чувам подобно нещо, а имам 20-годишен опит, заяви пред "Монитор" депутатът и член на здравната комисия в НС д-р Алеко Кюркчиев. Обяснението му е, че такива болнични се дават при алкохолен делириум или натравяне. Шефът на здравната комисия доц. Атанас Щерев пък е категоричен, че никога не е имало такава възможност, защото за 35 години практика той не знае за подобна. Абсурдно е, реагира той и отказа да коментира нещо, което няма логика. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров също не е започнат с подобни условия за болнични и той лично не е издавал.
Болнични не се дават за гледане на болен, ако не е в много тежко състояние, на лице, което гледа трайно неработоспособен, който има назначен специалист за това, при кръводаряване и др. Новото в променената вчера Наредба е, че лекарите от центровете за спешна медицинска помощ могат да издават болнични за домашно лечение до 3 дни само след домашно посещение. Болничния лист пък се дава на работодателя до 2 дни от издаването му. За минало време такъв не се издава. Осигуреният не може по своя преценка да се върне на работа преди изтичането на разрешения отпуск по болест.
Нов момент при определяне на трайно намалената работоспособност е, че се променя срока на инвалидност - за 65-годишните той става пожизнен. Иначе са 1 до 3 години в зависимост от увреждането.
Не се дават болнични при махмурлук, а само когато човек е паднал и си е счупил главата следствие на това, обясниха от НЕЛК. 
 Шефът на здравната комисия в НС доц. Атанас Щерев не знае за подобна възможност в 35-годишната си практика
В цифри
Намаляват се дните за непрекъснат болничен на 7, а за прекъснат годишен ­ на 40 дни
Отпускът за бременност и раждане остава 135 дни като се определя с три болнични листа.
Осигуреният не може по своя преценка да се върне на работа преди изтичането на разрешения отпуск

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив