19 Април 2024, 18:00 Днес (10) | Вчера (11)

Дали няма да се „сбогуваме” с Wi-Fi?

24 Януари 2020 16:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2020, 16:06

Университети, предприятия и общини ще започнат да създават свои собствени клетъчни мрежи от пето поколение, които ще заменят познатия безжичен стандарт Има много основания да се смята, че новото поко

След десет години няма да ни трябва Wi-Fi. Това прогнозира Азхар Хюсеин – главен изпълнителен директор на IoT компанията Hanhaa. Той смята, че краят на Wi-Fi е близо, защото вярва, че разпределянето на честотния спектър скоро ще позволи на общини, университети, болници и всевъзможни организации да си създават частни 5G клетъчни мрежи, пише TechNews.bg.
Удобството на тези мрежи, според Хюсеин, ще накара компаниите да предпочетат клетъчните връзки пред Wi-Fi за комуникацията на своите IoT устройства. Тезата бе потвърдена от авторитетното издание IEEE Spectrum, което се готви през февруари да посвети няколко страници на темата "Сбогом, Wi-Fi”.
Според специалистите, има доста основания да се мисли, че новото поколение клетъчни мрежи ще са предпочитани пред Wi-Fi, въпреки подобренията на технологията в последно време. Малките, локални 5G мрежи имат причина да са предпочитани за мрежи за управление на медицински устройства и изделия или пък системи от роботи, работещи на открито – например за косене и почистване на басейни.
Дори в момента много устройства от типа "интернет на нещата” (IoT) са свързани чрез клетъчните мрежи, вместо с Wi-Fi, въпреки че попадат в обхвата на достатъчно Wi-Fi мрежи, казва Зак Супала, главен изпълнителен директор на Particle. Тази компания доставя IoT компоненти за фирми с малък опит в изграждането на "свързани” продукти.
По думите на Супала, повече от половината от IoT устройствата в облака на Particle използват клетъчни връзки. Причината – компаниите избират клетъчни модули, защото са по-лесни за настройване и бизнесът може по-добре да контролира "потребителското изживяване”.
Трудностите в настройването на не-компютърни устройства за работа с Wi-Fi мрежи е в основата на проблемите, които смущават потребителите, смятат експертите на IEEE Spectrum. Сдвояването е "пословично трудно” при значителна част от устройствата. Всъщност, според специалистите, едва една трета от IoT устройствата могат да бъдат свързани към Wi-Fi мрежа от първи опит и то при наличието на достатъчно богата практика у човека, който се занимава с процедурата.
В стремеж да улеснят потребителите, Amazon и Google вече имат собствени процеси за управляване на настройването от името на потребителя. Предполага се, че когато потребителите включат устройствата си, джаджите автоматично ще се справят с присъединяването към локалната Wi-Fi мрежа. Да, но производителите на устройства трябва да възприемат и приложат програмите на Amazon и Google и то поотделно. Това изисква ноу-хау, което някои компании нямат.
Надеждата е, че това може да се промени с появата на стандарт за интелигентния дом, който може да опрости нещата. Засега обаче работата по него е в съвсем ранен етап. Подробностите са оскъдни и решенията, които ще се разработят, могат да се появят най-рано в края на 2021 г., според най-оптимистичната прогноза.
Засега обаче клетъчните връзки просто са по-лесни, казва Хюсеин. Да, те струват повече, защото трябва да се инсталира съответното оборудване и да се заплаща абонамент за използването на клетъчната мрежа. Но Хюсеин очаква, че тези разходи ще намаляват и потенциално дори могат да изчезнат.
Очаква се в бъдеще университети, предприятия и общини да създават свои собствени клетъчни мрежи от пето поколение. Някои производители на клетъчно оборудване вече изграждат съоръжения и тестват подобни частни мрежи във фабрики и офиси.
Навярно тази промяна ще се случи постепенно в рамките на следващите 10 години, прогнозират специалистите от IEEE Spectrum. Разбира се, Wi-Fi няма да изчезне изцяло. Но малките клетъчни мрежи навярно ще заемат своето място в ежедневието ни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив