19 Май 2024, 15:08 Днес (0) | Вчера (0)

"Демократична България" ще работи за сигурност, законност и растеж

19 Октомври 2022 10:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 октомври 2022, 10:55

Христо Иванов каза, че в този парламент, макар и трудно, може да се формира правителство

Три фундаментални кризи открои Христо Иванов от "Демократична България" пред депутатите от 48-то НС.
Първата е огромната геополитическа конвулсия, която се случва с нас. Тя започна с агресията на Путин, но тази агресия е най-острата част от преминаване на един праг към нова епоха. Тази агресия е опит за пренаписване на правилата, за преразглеждане на архитектурата, в която държавите от ЦИЕ ще съществуват. Ние трябва ясно да разбираме, че замитането на войната под килима няма да ни отмине. Има ясен отговор – България трябва да постави този въпрос в центъра на всичко, което правим, за защита на своята стабилност, само и единствено в рамките на съюзите, към които принадлежим, посочи Иванов.
Другата фундаментална криза, който той посочи, е политическата. Фундаменталната причина за това проблемът с корупцията. Не така и не можем да проведем честен разговор за корупционния модел. Този разговор е за това как да променим институциите. Политическата ситуация може да се нормализира, ако имаме независим съд и политически неутрална прокуратура.
Третият проблем е целият комплекс от икономически предизвикателства, пред които сме изправени. Тази криза е следствие от първите две.
Христо Иванов поиска ясна и последователна политика в областта на  сигурността – модернизация на армията, поемане на отговорности, оздравяване на институциите от руското влияние. Друга задача е разрешаване на проблема със системната корупция. Сред въпросите за решаване е съдебната реформа, реформата на прокуратурата е абсолютно условие за управлението. Иванов поиска още разумни мерки за подкрепа на избрани сегменти от българската икономика, растеж на икономиката, конкурентоспособност, преминаване към производства с висока добавена стойност, повече инвестиции, повече работни места.
В този парламент, макар и трудно, може да се формира правителство. Това управление ще е трудно, но не бива да бъде управление на компромиса, каза Иванов и обобщи очакванията на  партията му: сигурност, законност и растеж.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив