12 Октомври 2024, 05:23 Днес (0) | Вчера (5)

Депутатите приеха на първо четене три законопроекта за промени в Закона за държавната собственост

01 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

МС иска да удължи срока за наемане от три на пет години с възможност за удължение до 10

Депутатите приеха на първо четене три законопроекта за промени в Закона за държавната собственост – на Министерски съвет, на Юлияна Дончева и група народни представители от “Новото време” и Даниел Вълчев в съавторство с група депутати от НДСВ. Единствено законопроектът на “Новото време” получи подкрепа от всички политически партии, съобщи БНР. Промените на “Новото време” предвиждат оценка на имотите да се прави от независими оценители, а плащането да не е възможно с компенсаторни инструменти. “Новото време” предлага тези условия да важат със задна дата - 5 юли 2001 година, когато НДСВ дойде на власт и онези държавни чиновници, които вече са си купили държавни жилища да доплатят до реалната им цена, а другите, платили с компенсаторки, да си ги получат обратно и на тяхно място да внесат реални пари. “Новото време” предлага още висшите държавни длъжности да нямат право да си купуват държавни жилища. Този кръг започва от премиера, министрите, техните заместници и стига до директорите на дирекции в министерствата и агенциите. Целта е да не се злоупотребява с власт. Другите държавни служители, които могат да кандидатстват за покупката на имот, трябва да имат не по-малко от три години стаж в администрацията, за да не са от т.нар. “прелетни птици с политически назначения” по думите на Борислав Цеков.
Даниел Вълчев, вносителят на другия проектозакон, обясни, че по принцип задачата на ведомствените апартаменти не е да бъдат продавани, а да обслужват временните жилищни нужди на държавните служители, дошли от провинцията, за да работят в София. Вълчев допуска продажби само на излишните държавни жилища и то задължително на търг, като търговете не могат да стартират на по-ниска цена от данъчната оценка.
Правителството предлага срокът за наем да се вдигне от сегашните три на пет години с възможност за удължение до 10, за да имат сигурност наемателите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив