30 Април 2024, 15:56 Днес (11) | Вчера (10)

Днес е наддаването за UMTS лицензите

30 Март 2005 09:00 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Новото поколение мобилна връзка ще навлезе реално в срок от 3 до 5 години

Днес тръгва надпреварата в първия търг за издаване на лиценз за трето поколение мобилни комуникации, или т.нар. UMTS. От европейските държави единствено България досега нямаше проведен конкурс и издадени лицензи за изграждане на новата технология. За един лиценз от клас А ще наддават Българската телекомуникационна компания и МобилТел. Само трите наши телекомуникационни компании, които имат GSM лиценз, - БТК, М-Тел и GloBul, се включиха в конкурса за изграждане на UMTS мрежи. Въпреки съмненията, че Комисията за регулиране на съобщенията може да отмени търговете за UMTS лицензите заради изтичането на мандата на трима от членовете на комисията, вчера от КРС официално съобщиха, че конкурсите ще се състоят. Вторият търг за два лиценза от клас Б е на 5 април. В него ще участват БТК, М-Тел и Космо България Мобайл /Glo-Bul/.
Според експерти причината двете чужди компании - шведската Теле 2 и турската Тюрксел, да се откажат от участие в търговете е, че най-важното условие за получаването на лиценза ще бъде операторът да разполага с изградена инфраструктура. Само българските компании отговорят на това условие. От трите компании единствена БТК заяви, че ако спечели търга за клас А, ще има готовност да предложи новите услуги в края на 2005 г. Според експерти обаче на далеч по-развити държави от нашата в областта на телекомуникациите им трябва период от поне година, за да може да изградят трето поколение мобилна мрежа. В Италия например конкурсът за издаването на четири UMTS лиценза e бил проведен в началото на 2004 г., а първата мрежа е стартирала едва в края на миналата година.
UMTS лицензите са за срок от 20 години. Единият от трите лиценза ще е от клас А и ще предостави за използване капацитет от 2 по 10+5 мегахерца при първоначална лицензионна такса от 70 млн. лв. Другите два лиценза ще са от клас Б и ще предоставят съответно капацитет от 2 по 5+5 мегахерца срещу първоначална лицензионна такса от 42 млн. лв.
Според вицепремиера Николай Василев UMTS технологиите реално ще навлязат в България от 3 до 5 години. Опитът на нашата страна с издаването на трети GSM лиценз показва, че операторите трябва да навлязат едновременно на пазара, смята Василев. Освен това самата Еврокомисия в свои евродирективи е записала, че UMTS лицензите трябва да са най-малко три, за да се създаде по-голяма конкуренция. За издаването на четири UMTS лиценза у нас няма свободен честотен ресурс и затова от транспортното министерство и от КРС смятат, че за получаването на четвърти лиценз няма да има интерес. През миналата седмица правителството взе решение да освободи военните честоти, които ще се заемат от третото поколение мобилни мрежи.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив