18 Май 2024, 21:03 Днес (0) | Вчера (11)

До 3 млн. лева кредит за енергийна ефективност от юли

12 Април 2005 08:55 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Заемите ще се дават само за ремонт на цели сгради

Собствениците на сгради и асоциации на етажна собственост ще могат да кандидатстват за кредит за енергийна ефективност от 30 хиляди до 3 милиона лева от Фонда за енергийна ефективност от юли, съобщи председателят на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков вчера. Постоянният представител на Световната банка в България Оскар де Бруун Копс и енергийният министър Мирослав Севлиевски подписаха споразумение за дарение на $10 млн. от Глобалния екофонд. Тази сума е първоначална вноска, в близко бъдеще фондът ще може да финансира проекти за около $50 млн., заяви представителят на Световната банка. След получаването на транша от банката фондът вече ще разполага със 17 млн. евро.
Консорциум от една канадска и две български фирми ще управлява парите, давани под формата на заеми за цялостна изолация на сгради или за подмяна на дограмите и покривите им. За мениджър на фонда за енергийна ефективност е избрано сдружението между канадската фирма "Econoler" и българските "Енефект консулт" и "Елана", съобщи Ерменков.
Надзорът над работата на фирмата ще упражнява управителният съвет на фонда, в който освен представителите на държавата влизат и най-големите дарители.
Мениджърът ще управлява парите на фонда в продължение на 5 години.
Кредити ще се дават след обследване на сградите от сертифицирани фирми. Обследването за енергийните загуби на сградата заедно с препоръките за мерки за премахването им не трябва да струва повече от 10 на сто от стойността на целия проект за енергийна ефективност.
До края на май трябва да стартира и кредитна линия от 60 млн. евро по линия на ЕБВР и Международния фонд "Козлодуй" за мерки за енергийна ефективност в бита. Заемите ще се отпускат на отделни граждани за покупка на ефективни уреди, за изолация, смяна на дограма и други отделни мерки. В момента евробанката преговаря с търговските банки, които ще управляват кредитния ресурс и ще отпускат заемите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив