23 Април 2024, 22:14 Днес (6) | Вчера (13)

До две години здравните фондове ще управляват минимум 30 млн. лв.

09 Юли 2003 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Реалистично погледнато до две години очаквам доброволните здравно-осигурителни дружества да привлекат и управляват ресурс от около 20 - 30 млн. лв.

Реалистично погледнато до две години очаквам доброволните здравно-осигурителни дружества да привлекат и управляват ресурс от около 20 - 30 млн. лв. В по-оптимистичен план тази сума може да нарасне за същия период и до 100 млн. лв. Това заяви за "Дневник" прокуристът на "Булстрад-Здравно осигуряване" АД Светослав Борджуков.

За да се реализира вторият вариант, според него е нужно разписаните от законодателя правила да се спазват стриктно, както и здравната каса коректно и ясно да декларира пред частните фондове какви медицински услуги може и ще покрива.

За да защитават по-добре интересите си, преди две седмици е била учредена Асоциация на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. "Членството в нея е доброволно, като до този момент от това са се възползвали от ОЗОФ "Доверие" и здравните фондове на "Булстрад" и "ДЗИ", каза вчера на пресконференция д-р Мими Виткова, председател на сдружението и шеф на "Доверие". Прави впечатление, че четвъртият лицензиран здравен фонд "Закрила" (част от "Орел-Г") не е станал член на асоциацията.

Според Виткова сериозен проблем пред нормалното развитие на доброволните фондове е, че наред с лицензираните компании в драстично нарушение на закона поемат здравни рискове и развиват дейност като здравни фондове различни болници, поликлиники и нелицензирани здравни компании. "Болници като Военноморската във Варна, Правителствена и други предлагат в разрез със закона абонаментни договори", каза още тя. Според нея, при положение че българското население и без друго е бедно и не мисли за здравето си, тези закононарушители допълнително отклоняват финансов ресурс, който според нормативната уредба би трябвало да отиде в частните здравни фондове.

Работа на "Специализиран надзор" към здравното министерство било да съблюдава за такива нарушения е да налага актове.

"Основното, което доброволното здравно осигуряване предлага, е качествено и своевременно здравно обслужване", каза още Борджуков. Годишната такса, която взимат фондовете, е около 220-260 лв. За здравен лиценз в момента чакат още четири дружества -"Българска здравна компания" АД, "Родопи" (на Корпоративна банка и ЗК "Виктория"), "Медико-21" АД и "България". Очакванията на пазара са в рамките на един месец поне три от тях да получат лиценз от Комисията по финансов надзор. "Явно сега пазар на частни здравни фондове е в етап, когато има много желаещи да се включат на него, а след време ще дойде етапът на консолидация", коментираха от дружествата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив