30 Април 2024, 22:57 Днес (13) | Вчера (10)

Доброволни отряди ще подпомагат работата на МВР

21 Октомври 2004 14:42 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Георги Петканов: С проекта на Закон за доброволните формирования откликваме на необходимостта за по-широко привличане на обществеността в борбата с извършването на правонарушения

Министерският съвет одобри проект на Закон за доброволните формирования, създадени за подпомагане на органите на местното самоуправление и на Министерството на вътрешните работи.

Целта на законопроекта е да уреди възможността гражданите непосредствено и лично да участват в предотвратяването на правонарушения, особено на такива насочени срещу собствеността и обществения ред.

С този проект на закон откликваме на необходимостта за по-широкото привличане на обществеността в борбата с извършването на правонарушения, заяви  министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Той допълни, че доброволните формирования ще бъдат особено полезни в малките населени места, където няма достатъчно полицейско присъствие.

Проектът предвижда доброволните формирования да бъдат създавани на териториален принцип към общините и кметствата със заповед на кмета на общината, след решение на съответния Общински съвет. Основната дейност на формированията - предотвратяване на нарушения, определя и методите, чрез които тя ще бъде осъществявана — това са наблюдения, разяснения, предупреждения и други подобни форми на убеждение.

Предвижда се доброволните формирования да имат следните функции: извършване на мероприятия по опазване на собствеността на гражданите, държавата и общините по разпореждане на кмета на общината; подпомагат кмета на общината и структурните звена на МВР с полицейски правомощия за осигуряването на обществения ред на територията на съответната община; противодействат на правонарушенията и съдействат за ограничаване на вредните последици от тях; уведомяват компетентните органи при установяване на правонарушения и при получаване на сигнали за извършени, извършващи се или подготвяни нарушения; оказват съдействие на органите на МВР с полицейски правомощия при запазване на следите от местопроизшествието; оказват неотложна помощ на пострадали или намиращи се в безпомощно състояние лица; извършват охрана на сгради и съоръжения, както и охрана и наблюдение и осигуряват безопасността на движението, съвместно с органите на МВР; извършват патрулно-постова дейност, самостоятелно или съвместно с органите на МВР.

При осъществяването на дейността си доброволците носят идентификационна карта и отличителен знак по образец, утвърден от директора на Национална служба “Полиция”, е предвидено в проектозакона.
Редът за създаването на доброволните формирования предвижда структурата и числеността им да се определят със заповед на кмета на общината, съгласувана с началника на регионалното звено “Полиция”, а в общинската администрация да се води регистър с лични данни на доброволците.

За доброволци във формированията ще се приемат пълнолетни български граждани, които са физически и психически здрави; не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, не са освобождавани от наказателна отговорност за извършено умишлено престъпление от общ характер с налагане на административно наказание по чл.78а от Наказателния кодекс; срещу тях да няма започнало наказателно производство за извършено умишлено престъпление от общ характер; да не са им налагани наказания по Указа за борба с дребното хулиганство; да се ползват с добро име в обществото; да притежават необходимите за изпълнението на правомощията им по този закон теоретични и практически познания; да имат най-малко основно образование.

След подаването на молба до кмета на общината за членство в доброволните формирования, придружена от съответните документи (медицинско свидетелство, свидетелство за съдимост и документи от Националната следствена служба и от Национална служба “Полиция”), подборът на кандидатите ще се извършва от комисия, определена от кмета на общината.

Доброволците ще придобиват необходимата минимална полицейска подготовка по програма, която вече е разработена в Академията на МВР, каза министър Петканов.
 
Участието в доброволните формирования не се зачита за трудов стаж и за времето на участието си във формированията доброволците не получават възнаграждение. Доброволците имат право на парични помощи и награди и задължително се застраховат срещу злополука и смърт, настъпили при или по повод изпълнение на правомощията им по този закон.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

As sam napalno "za" za tezi otrqdi i ako pitate mene darjavata trqbva6e otdavna da se seti za ne6to podobno.Sami vijdame 4e prestapnostta v Balgariq narastva ne s vseki den, a s vsqka minuta.Iskam da sednete i da si gledate novinite.Sami 6te se ubedite 4e deca na po 17-18 godini ubivat maikite si,brqtqta si.Hora se strelqt nalqvo nadqsno.kakvo pravim v takam edin moment kogato vse pove4e i pove4e deca zapo4vat da igraqt komputarnite igri i da psuvat.4e toi ba6ta mi ne psuva tolkova?:(.l.......ES li....nikakav Evropeiski saioz nqma da vidim.Horata tam sa na 100 pati po-visoko intelektualno nivo ot nas.Da ne govorim za ikonomikata.Za neq vaob6te dane stava duma............Zamislete se za6toto balgarskiq narod be dostata4no ma4kan po vreme na turskoto robstvo,ama tam be6e dori i po-dobre za6toto sega sme ma4kani ot sobstvenite si sanaroidnici-t.e.tiq deto uj ni upravlqvat,a vsa6nost ni sasipvat.
#1 | от mariq petrova | преди
Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив