02 Юли 2024, 09:41 Днес (0) | Вчера (5)

ЕБВР одобри фискалната политика на страната ни

25 Май 2005 09:24 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Президентът на банката е подчертал загрижеността си за това дали линията на тази политика ще се запази и след парламентарните избори в България през месец юни

Министърът на финансите Милен Велчев се срещна с Жан Лемиер, президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Срещата се състоя в рамките на 14-тата годишна среща на банката, която се провежда в Белград. Министър Велчев, в качеството си на гуверньор за Република България в ЕБВР, е ръководител на българската делегация за участие в годишния форум. От името на ЕБВР Жан Лемиер е изразил одобрение относно икономическата и фискална политика на българското правителство. Президентът на банката е подчертал загрижеността си за това дали линията на тази политика ще се запази и след парламентарните избори в България през месец юни. От своя страна българската делегация е изразила одобрение относно дейността на банката, най-вече в областта на финансовия сектор и енергетиката. По време на разговора министърът на финансите Милен Велчев е подчертал, , че повече усилия от страна на банката са необходими в секторите промишленост, селското стопанство и търговия на дребно.
В рамките на годишната среща на ЕБВР министър Велчев се срещна и с Лешек Балцерович, гуверньор на Националната банка на Полша. На срещата Балцерович е изразил впечатлението си от продължаващата силна фискална политика в България. Пред него министър Велчев е представил реформите, които са направили възможна тази балансирана фискална политика. Тема на разговор е бил и опитът на Полша в областта на реформирането на пенсионното осигуряване и управлението на Структурните фондове на ЕС.
Министърът на финансите взе участие и в среща на бизнес лидери от Западна Европа. По време на разговора е било констатирано, че балканските страни желаят да последват примера на България и Румъния в реформирането на икономиката, в контекста на присъединяването към ЕС.
В рамките на годишния форум министър Велчев участва и в кръгла маса с участието на премиерите на Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора и Македония, министъра на финансите на Австрия, Жан Лемиер и еврокомисари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8270
GBP 2.4796 2.4887 2.3108
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив