02 Май 2024, 02:43 Днес (0) | Вчера (0)

Евродепутатите подкрепиха присъединяването на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007 г.

15 Декември 2005 17:01 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Отпадна предложението за "гъвкав подход" при затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй"

Европейският парламент потвърди днес подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007 г., но подчерта, че това ще зависи от напредъка на двете държави - съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
На днешното си пленарно заседание евродепутатите одобриха чрез гласуване с вдигане на ръка докладите за напредъка на държавите и потвърдиха желанието си София и Букурещ да се присъединят на предвидената дата. Те призоваха българските власти да покажат конкретни резултати, които ще гарантират спазване на датата 1 януари. За Румъния депутатите подчертаха, че членството на 1 януари 2007 г. зависи от способността на властите да изпълнят ангажиментите си в области като реформата в съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност, където все още има пропуски.
Европейският парламент гласува балансирана резолюция по доклада за напредъка на България, коментира от Страсбург депутатът от Коалиция за България и български евронаблюдател Евгени Кирилов. Като цяло, гласуването на 16-те поправки по доклада на Джефри ван Орден е минало благоприятно. По думите му, може да се каже, че се е стигнало до балансиран и благоприятен за България текст. За жалост, единствено поправката на групата на Зелените срещу предложения гъвкав подход спрямо АЕЦ "Козлодуй" мина само с два гласа повече, каза Кирилов. Гръцкият депутат Гиоргос Димитракопулос и трима депутати от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, внесоха поправки срещу "гъвкавия подход", предложен от докладчика за България Джефри ван Орден относно малките реактори на АЕЦ "Козлодуй".
Текстът в доклада на Джефри ван Орден за България, в който се препоръчва гъвкав подход по сроковете за затваряне на 3-ти и 4-ти на АЕЦ “Козлодуй”, не бе приет от депутатите в пленарната зала на Европарламента. Вместо това в гласуваната от тях резолюция остава клаузата, предложена от зелените в Европейския парламент, в която се казва, че България трябва да спазва ангажиментите, които е поела за сроковете за извеждане от експлоатация на двата реактора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив