24 Април 2024, 16:58 Днес (11) | Вчера (6)

"Евроинс" алармира за умишлен фалит на туроператора "Алфа тур"

13 Декември 2016 13:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2016, 14:47

Застрахователят твърди, че от туристическата фирма не са се свързали с него. От Министерството на туризма следят ситуацията

Застрахователно дружество "Евроинс" ще сезира правоохранителните органи за умишлен фалит на туристическа компания "Алфа тур". Това се казва в съобщение на сайта на застрахователя, който носи риска по застраховка "Отговорност на туроператора", сключена между агенцията и "Евроинс" с покритие 1,4 млн. лева.

От застрахователната компания изразяват учудване, че представител на "Алфа тур" към днешна дата не е потърсил контакт с "Евроинс" и не е уведомил за събитието, също така не е предоставил информация за състоянието на компанията към момента. От застрахователното дружество приемат действията  на туроператора за извършено престъпление.

Припомняме, по-рано днес ИНСМАРКЕТ съобщи, че туристическата агенция "Алфатур"АД е подала вчера молба в съда за откриване на производство по несъстоятелност. В рамките на процедурата ще бъдат предприети законоустановените действия за събиране на вземанията и разплащане с кредиторите на дружеството.

Междувременно от Министерството на туризма обявиха на сайта си, че вчера в министерството са били получени официални уведомления от "Алфатур" АД,   "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД,  на основание чл. 105, ал. 1 от Закона за туризма, с които официално уведомяват, че и трите дружества са подали в Софийски градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност. Те са вписани в Националния туристически регистър и имат действащи застраховки към днешна дата.
В "Алфатур" имат клиенти, които са заплатили пътуване или почивка, а "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД са декларирали, че нямат сключени действащи договори с потребители, които да се покриват от застраховка "Отговорност на туроператора".   
Министерството на туризма следи ситуацията и има готовност да реагира в случай на възникнали проблеми между клиентите и дружествата.

От Комисията за защита на потребителите посъветваха закупилите предстоящи пакети или почивки да се въздържат от пътуване.

В съобщение на сайта на туроператора се казва, че "Алфатур" е загубил основните си дестинации заради революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Турция. Направленията съставляваха около 80% от бизнеса на компанията. Едновременно с това, агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании е довело до срив и на продажбите по европейските дестинации и по направление ОАЕ. Тези, както и други негативни фактори и тенденции в туристическите дейности, са довели до значителен спад на оборотите и ликвидността на агенцията, посочват оттам. "В последните дни установихме, че сме в обективна невъзможност да гарантираме разплащанията на коледно-новогодишните пътувания, което би могло да доведе до кризисни ситуации по време на празниците, изразяващи се в оставени хора по летищата и ненастанени в хотелите", се казва още в съобщението.

От туристическата агенция посочват още, че планираните пътувания няма да могат се осъществят, а клиентите, които са внесли депозити или са платили изцяло своите почивки, няма да загубят парите си. Те са гарантирани със застраховката "Отговорност на туроператора" с покритие 1 400 000 лева. Според чл. 109 от Закона за туризма обезщетението по застраховката се определя и изплаща от застрахователя в срок до 15 (петнадесет) дни, след като потребителят представи всички поискани от застрахователя документи, свързани с установяването на събитието и размера на вредите.

Всички клиенти на туроператора трябва в най-кратък срок да представят пред застрахователя сключените договори за организирани туристически пътувания, както и документите, удостоверяващи извършените по тях плащания (разписки, преводни нареждания и др. под.).

От застрахователната компания "Евроинс" обявиха на сайта си вчера, че обхватът на застраховката включва:
- възстановяване на платените от клиентите на "Алфатур" АД суми по договори за организирано групово или индивидуално туристическо пътуване преди започване на пътуването;
- заплащане на разликата между платената от клиентите на туроператора сума по договора и сумата на действително предоставените услуги, в случаите, когато по време на пътуването са предоставени само част от уговорените услуги;
- разходите, свързани с връщането на клиентите на туроператора до началния пункт на пътуването.

От "Евроинс" уверяват всички потърпевши клиенти на "Алфатур", че ще разгледа всички постъпили претенции и ще изплати полагащото им се застрахователно обезщетение.
Необходимите документите, които клиентите трябва да попълнят и представят в офис на застрахователя са:
-Уведомление за щета по образец на "Евроинс"
-Заверени за вярност с оригинала копия на: договор с туроператора "Алфатур", както и разходни документи: фактури, касови бонове, квитанции, извлечения от банкови сметки и други.

"Евроинс" може да поиска от  клиентите на туроператора допълнителни документи. Претенции  за обезщетение придружени с необходимите документи могат да се подават във всеки офис на застрахователя или по електронен път на имейл:property.claims@euroins.bg. Подробна информация и указания за начина на подаване на претенция за обещетение може да бъде получена на национален телефонен номер 0700 17 241. Линията е отворена от понеделник до петък в рамките на работния ден.
Застрахователната сума по договора между "Евроинс" и "Алфатур" е презастрахована при водещ презастраховател с висок рейтинг, съобщават от застрахователното дружество.

От турагенцията подчертават, че пътуванията на всички хора, които в момента се намират зад граница, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети за връщане или отказ за настаняване по хотели, уверяват от туристическата агенция. Оттам обещават по повод предстоящите пътувания за периоди, различни от коледните и новогодишни празници, да се свържат поотделно по имейл с всеки, към когото е поет ангажимент, за да му бъде предоставена информация конкретно за неговия случай.

"За 18 години работа като туристическа агенция сме предоставили качествени услуги на повече от 150 000 туристи. Винаги сме били стриктни и точни. Факт е, че през цялото това време нито веднъж не сме глобявани от Комисията за защита на потребителите за неизпълнение или за некачествено изпълнение на туристическите ни договори", посочват от "Алфатур".  От компанията обявяват имейл: sofia@alfatour.bg с молба клиентите им, които не са оставили координати за връзка, да се свържат с туроператора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив