15 Октомври 2024, 03:23 Днес (0) | Вчера (3)

Енергото ни плаща за повредени електроуреди

16 Юни 2004 09:13 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Комисия ще установява по чия вина е гръмнал телевизор или компютър

Електроразпределителните дружества ще плащат обезщетения на клиентите си, ако повредите в електроуредите им са предизвикани заради високо напрежение или слаб ток. Това е записано в нова наредба за качеството на услугите на енергийните дружества, разработени от Държавната комисия за енергийно регулиране.  41 млн. лв. ще е печалбата за енергетиката ни от поскъпването на тока от 1 юли, изчисли шефът на ДКЕР проф. Константин Шушулов вчера. 
Ако клиент се усъмни, че телевизорът или друг електроуред в дома му е повреден по вина на енергото, в срок до 3 дни след аварията, той трябва да подаде жалба в местното "Електроразпределение" или до ДКЕР.В срок до 3 дни пък комисия от експерти на компанията трябва на място да установи дали щетите са предизвикани по нейна вина и да състави констативен протокол , обясни зам.- шефът на Държавната комисия за енергийно регулиране Игнат Томанов. През това време пък клиентът трябва да занесе за ремонт повредения електроуред в оторизиран сервиз, а след това да представи фактура за стойността на поправките, която ще бъде осребрена от енергото, добави Томанов.Част от електромерите записват промените в подаденото електричество и така може да се установи дали проблемът е предизвикан от електроснабдителната фирма, категорични са от ДКЕР.

Съобщават за спиране на тока 30 дни по-рано

Енергото трябва да уведоми поне 30 дни по-рано абонатите си, ако ще спира планирано тока. Това е записано в изискванията за качеството на електроснабдяването. При сигнал за спиране на тока техниците трябва да реагират до 2 часа, ако е в района на града, и до 4 часа, ако е във вилна зона. Проверка и отговор на жалба от абонат трябва да се даде в срок до 10 дни. Грешка в сметката се поправя до седмица от подаването на жалбата. Изискванията за качество на топлоенергията предвиждат отговор на жалба от потребител да се дава до 15 дни. В същия срок топлофикация трябва да уведоми потребителите при планирано спиране на топлото. Възстановяване на топлоподаването след авария трябва да става до 48 часа. Окончателните изравнителни сметки пък трябва да са готови до 31 юли.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив