19 Май 2024, 08:55 Днес (0) | Вчера (0)

Енергото ще плаща за повредени от тока уреди

16 Юни 2004 07:56 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

До 50 пъти в годината могат да ни спират електричеството за дълго

Електроразпределителните предприятия ще плащат поправката на компютри, музикални уредби, телевизори и други уреди, гръмнали заради пренапрежение в мрежата, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) Константин Шушулов. Досега хората можеха да заведат дело за нанесените щети от некачествен ток, като пуснат жалба в съда срещу енергийното предприятие, което го е доставило. След приемането на новите правила гражданите, пострадали от некачествения ток, ще могат да си получат парите чрез извънсъдебно споразумение, което ще се сключва с помощта на ДКЕР, обясни Шушулов. Показателите за качеството на подавания ток ще се вписват в лицензията на всяко енергийно дружество и ще бъдат задължителни за него.
    Гражданите ще могат да се оплачат и ако токът в дома им е толкова слаб, че не могат да си сготвят, осветлението примигва или ако електроподаването спира по-често от регламентираното в правилата.
    Изискванията за качество на услугата ще важат и за топлофикационните дружества, обясниха от ДКЕР. Те вече ще носят отговорност, ако парното е слабо или водата, която подават, не е достатъчно топла.
    Гражданите, които са недоволни от тока и парното си, първо ще подават жалби до съответните електроразпределителни и топлофикационни предприятия. Ако те не вземат мерки за подобряване на показателите на снабдяването, хората ще се оплакват направо в ДКЕР. При получена жалба комисията ще изпраща свои експерти да установят нарушенията и ако се окаже, че гражданите недоволстват, с право ще санкционира съответното дружество, доставило некачествена услуга, и ще го задължава да заплати щетите на потребителите, ако има такива. ДКЕР ще започне да налага глоби на енергийните предприятия от есента. Дотогава ще бъде уточнен размерът им въз основа на анализ на възможностите на енергийните дружества и електрическите съоръжения и мрежата в страната да отговорят на изискванията. Законът за енергетиката предвижда до 20 000 лева глоба за некачествено електроснабдяване.
    Някои показатели за качество са тежки за изпълнение и не могат да бъдат прилагани веднага, обясни Шушулов. Например в крайни квартали на София и малки градчета и селища напрежението на тока пада и до 140 волта. По морето например всеки си е направил в мазето ресторантче и съоръженията на местното енерго не могат да издържат на натоварването и се стига до спиране на тока. Според новите норми за отклонение ще се смята, ако напрежението е с 10 на сто повече или 15 на сто по-малко от 220 волта.
    При повреда на електрически уреди поради високо напрежение или чести прекъсвания на тока потребителите трябва да напишат жалба-декларация до електроразпределителното предприятие в срок до три дни. Част от електромерите записват промените в подаденото електричество и така може да се установи дали проблемът е предизвикан от енергоснабдителя или от дефект на мрежата в жилището на абоната или в сградата. Ако се докаже, че уредът се е повредил по вина на енергото, то ще осребрява фактурата за ремонта му.
    За продължителни прекъсвания на тока, които нанасят щети, ще се смята прекъсване на електричеството за над 3 минути. Разрешено е токът да спира за повече от три минути максимум от 10 до 50 пъти в годината в зависимост от населеното място. По-кратки прекъсвания може да има от няколко десетки до няколко стотици в годината, обясниха от ДКЕР.
    Абонатите на електродружествата могат да се оплакват и от сметките си, ако им се виждат високи. От 5 до 10 дни е максималният срок, в който електроразпределението трябва да провери сметката за ток и изпрати отговор на абоната, който се е оплакал от нея.
    Ако се установи, че сметката е висока заради грешно отчетен електромер, дружеството трябва да я коригира до 7 дни. При съмнения, че самият електромер не работи точно, абонатите могат да поискат електродружеството да провери уредите. То трябва да извърши проверката до 10 дни.
    До 2 часа за градски райони и до 4 часа за селски се дава на енергото, за да възстанови снабдяването с електроенергия след подаден сигнал за спиране на тока, предвиждат показателите за качеството на търговските услуги. До един ден след плащане на сметката енергото е длъжно да включи тока на изключен заради дълг абонат. Сега срокът е до една седмица.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив