05 Май 2024, 22:50 Днес (1) | Вчера (0)

Животът на сънародничките ни в Либия виси на косъм, смята Пирински

16 Ноември 2005 12:55 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Председателят на НС призова да удвоим усилията си в борбата за освобождаването на медиците

След произнасянето на смъртните присъди срещу петте български медици и техния палестински колега, животът на нашите сънароднички виси на косъм. Това заяви председателят на НС Георги Пирински в пленарната зала по повод разрешението на Върховния касационен съд на Либия по делото срещу българските медици.
Според него вчерашното решение на Върховния съд на Либия за отлагане на делото дава още малко време, за да възтържествува правосъдието и справедливостта. "През последните дни и седмици още веднъж станаха пределно ясни няколко безспорни факта - че трагедията, сполетяла либийските деца, се дължи на дълбоки проблеми в либийското здравеопазване и че българските медици са напълно невинни; че показания, изтръгнати с мъчения, нямат абсолютно никаква правна стойност, както и че други основания за задържането и съденето на нашите сънароднички липсват", допълни Пирински.
Председателят на НС защити становището, че българските парламентаристи и в ПАСЕ, и в други международни форуми, и в двустранни контакти успешно са съдействали за мобилизирането на широко парламентарно и обществено мнение за спасяването на живота на сънародничките ни и тяхното освобождаване.
"Днес ние отново категорично заявяваме, че ще продължим ежедневно да следим хода на процеса срещу нашите сънароднички, като категорично настояваме либийското правосъдие да вземе единствено възможното решение - пълното оправдаване на българските гражданки и завръщането им в страната", категоричен бе той и призова всички български граждани, държавни институции и обществени структури, както и всички съпричастни към гарантирането на човешките права, свободата и достойнството на българските медици, да удвоят усилията си, за да може на 31 януари следващата година да възтържествува правдата и да падне заплахата за живота и свободата на нашите сънароднички.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив