26 Май 2024, 06:57 Днес (0) | Вчера (0)

Заведоха дело срещу Boeing Co. за катастрофата на Helios Flight

23 Февруари 2006 14:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Американската юридическа кантора Lieff, Cabraser, Heimann & Bernstein, LLP, и кипърските адвокати от Phoebus, Christos Clerides, N. Pirilides & Associates заведоха дело срещу американския авиоконцерн Boeing Company от името на роднините на жертвите на катастрофата на кипърския самолет на компания Helios Flight в съда на Чикаго, Илиноис.

На 14 август миналата година Самолетът Boeing 737 се разби по обед на 40 километра от Атина. При катастрофата загинаха всички 121 души на борда му, от които 115 пасажери.

Инцидентът стана в хълмиста местност край с. Граматико, северно от гръцката столица. Според гръцката телевизия ЕРТ със самолета са пътували кипърци, гърци, британци, германци и чехи.

Близо 160 спасители, 120 пожарникари и 40 души от екипите на спешна помощ бяха мобилизирани в операция по овладяване на избухналия след инцидента пожар, заяви кметът на Маратон Вангелис Мексис.

Самолетът е изпълнявал редовен полет от Ларнака за Прага с междинно кацане в Атина.

Контролната кула на атинското летище “Елефтериос Венизелос” изгубила връзка с пилотите над Егейско море. Веднага във въздуха се вдигнали два изтребителя на гръцките ВВС F-16. Според данни на един от военните летци поне един от един от пилотите на гражданския самолет лежал в безсъзнание върху контролните прибори на самолета. Проблеми, свързани със за захранването с кислород или със системата за херметизация, са вероятните причини за самолетната катастрофа, заяви ръководителят на спасителния екип.

Първоначалните версии на гръцките медии бяха, че инцидентът е бил предизвикан от повреда в климатичната инсталация, която е довела до преохлаждане в пилотската кабина до -50 градуса. Телевизия “Мега” пък съобщава, че малко преди полета самолетът е бил на ремонт.

Преглеждала се е системата за климатизация и вентилация и тази за радиовръзка. Телевизия “Алфа” твърди, че самолетът е навлязъл в гръцкото въздушно пространство с мъртви пилоти, защото никой не е отговарял на позивните на контролната кула на атинското летище. Никозия е информирала Атина, че е загубила връзка със самолета в 9,37 часа, тоест по времето, когато самолетът на Хелиос е навлизал във въздушното пространство на Атина. Въпреки това, диспечерът от контролната кула на атинското международно летище е направил първия опит да установи контакт с пилота чак в 10,07 часа.

Диспечерът обяснил това с факта, че дотогава самолетът се движел по установения маршрут и не е изпращал специален сигнал за наличие на някаква нередност.

Малко преди катастрофата пасажер на борда на самолета изпратил sms по мобилния си телефон до свой братовчед, в което пишело, че в самолета е страшно студено и че пилотите са се свлекли от местата си, а лицата им са посинели от студ, съобщи Reuters. Според друга версия, преди да падне на земята, самолетът на кипърската авиокомпания избухнал във въздуха. Това съобщи пред гръцките медии свидетел на катастрофата от близкото село Граматико. Според него малко преди да падне, самолетът е бил съпровождан от изтребител.

Гръцкият премиер Костас Караманлис прекъсна отпуската си на остров Тинос и свика извънредно заседание на правителството във връзка с катастрофата, предаде агенция АНА.

Helios е първата частна авиокомпания в Кипър. Тя е основана през 1999 г. и лети с Boeing 737 от Кипър за Атина, София, Прага, Варшава, Страсбург, Лондон, Дъблин и др. Компанията изпълнява и чартъри за Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция, Египет, Испания, Холандия и Гърция.

Базираната в Чикаго, САЩ застрахователна брокерска компания Aon Corp. оповести доклад, според който четирите големи самолетни катастрофи през миналата година ще струват на застрахователите над $180 млн., предаде BI Daily News.

Документът посочва, че самолетните катастрофи в Канада, Италия, Венецуела и Гърция ще доведат до най-големите загуби за застрахователния сектор за последните три години.

Според доклада и четирите авиокомпании, чиито самолети катастрофираха - Air France, Helios Airways, West Caribbean Airways и Tuninter ATR са имали солидни застраховки.

Перунският Boeing 737-200 на компания Transportes Aéreos Nacionales de Selva, който се разби тази седмица е бил застрахован от XL London Market Ltd. – част от синдиката Lloyd's съобщи BI Daily news.

Изданието съобщава, че според застрахователния договор, джетът е бил застрахован за $3.5 млн., а лети от 1981 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив