01 Май 2024, 04:33 Днес (0) | Вчера (13)

Започна ловът на малки банки

06 Декември 2004 09:00 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Финансовите институции се разрастват, за да отговарят на условията в ЕС

"Тръгваме на лов за малки банки." Това е най-новото мото на шефовете на най-мощните трезори в Европа и у нас. Те са като хищни акули, които дебнат дребните и чакат подходящия момент, за да ги купят, твърдят наблюдатели на пазара.
"Хубаво, продадохме Банка ДСК на ОТП, а не се ли замисли някой дали не можеше да бъде обратното?" Този въпрос зададе преди дни виден млад банкер на поредното събиране на гилдията и наистина накара колегите си да се замислят. За "обратното" вече е малко късно, защото почти не остана българска банка, още повече да е в състояние да приватизира или поглъща. Това е твърде модно занимание в световен мащаб, особено в днешните глобални времена. На българския банков пазар типичен пример за това е придобиването на Хебросбанк от HVB Банк "Биохим". Която фактически представлява поглъщане на една не особено голяма местна банка от страна на крупна европейска кредитна институция. Преди няма и месец купувачът плати 100 млн. евро по сделката, като и двете страни останаха много доволни (или поне дадоха вид на такива). В новата банкова история на България това фактически е първото истинско поглъщане от най-чист вид - една отлична кредитна институция, която действа агресивно на пазара и заявява намерение да се разраства, придобива друга банка с добри активи, клонова мрежа и опитен персонал.
За нови консолидации или сливания на банки в България се говори от няколко години. Но досега нищо не е направено - с изключение на споменатия случай. В същото време обаче банковият пазар у нас е изправен пред предизвикателството на приемането ни в ЕС. Което не е толкова голям проблем, защото повечето трезори са собственост на крупни международни институции. Изравняването в случая ще е необходимо в мащаба - банките ще трябва да се разраснат, за да могат да отговарят на отварянето на финансовите граници. Затова обединенията помежду им вече са наложителни. Очакванията за началото на този процес стоят, откакто се видя краят на банковата приватизация. Реални резултати липсват и причината според повечето наблюдатели е, че собствениците на малките трезори предпочитат да генерират минимални печалби и нисък пазарен дял, отколкото да допуснат някой друг да наднича в паничката им. Как ще се консолидират, след като не могат да се понасят и непрекъснато си пречат, коментира банков наблюдател преди време.
Сега обаче ситуацията се е променила или по-точно обективната необходимост е пред вратата. Но според анализатори и тук ще постъпим по български. Няма да се пристъпи към директна процедура между банките, а основният пакет акции ще бъде прехвърлен на чужд инвеститор, който впоследствие ще се договаря с други евентуални чужди купувачи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив