10 Май 2024, 03:15 Днес (0) | Вчера (10)

Засилва се търсенето на евтини офиси

06 Юни 2005 08:58 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Малките фирми започват да напускат партерните апартаменти

Засилено търсене на евтини офиси от клас Б през следващите 5 години, прогнозират брокерите на недвижими имоти. Причината е, че все повече български компании напускат партерните апартаменти и наемат помещения в специализирани бизнес центрове.
Тенденциите на този пазар са две - в краткосрочен план ще се засили търсенето на първокласни офис помещения заради навлизането и разширяването на чужди фирми у нас и появата на големи български компании. Успоредно с това в дългосрочен план значително ще се развие по-евтиният клас бизнес помещения, които са търсени от фирми с по-малки финансови възможности, сочи анализ на специализираната агенция за бизнес имоти "Фортън Интърнешънъл".
По нейни данни към края на 2004 г. офис площите у нас са достигнали 350 000 кв. м, основната част от които са съсредоточени в София. В това число не влизат старите административни сгради и жилищата на партерните етажи, обясни Цанко Цанков от агенцията. Около 240 000 кв. м от тези площи са изградени от 2000 година насам, а на етап строителство или в проект са още 110 000 кв. м.
Тенденцията за пренасочване на българските фирми към специализираните офис сгради вече се усеща, напоследък наблюдаваме спад в търсенето на партерни апартаменти от страна на бизнеса, отчете и Младен Митов, мениджър в агенция "Явлена". Според него през следващите години офис пазарът ще се развива разнопосочно, като ще има търсене както на луксозни помещения, така и на сгради с по-малко екстри, но с по-нисък наем. Ценовата разлика между по-ниския клас офиси и партерните апартаменти е от порядъка на няколко евро на квадрат. Много фирми обаче осъзнават, че с нанасянето си в специализирана сграда си спестяват редица неудобства - миризмата на манджи, съседите по чехли във входа, проблемите с паркирането, обобщи брокерът.
Според анализа на "Фортън Интърнешънъл" все повече компании преминават от строителството на офис сгради към наем на такива. По този начин не се налага да блокират оперативни средства в строителство, да минават през сложни процедури и да се занимават със сложна дейност по поддръжка на сградата, обясни Цанко Цанков.
Според Младен Митов нова практика е собствениците на по-големи бизнес сгради да предлагат на клиентите си и офис обзавеждане под наем. По този начин на фирмите на им се налага да харчат допълнително пари за покупка на мебели, които при смяна на офиса могат да се окажат излишни или нефункционални, обясни Митов. Той дори посъветва собствениците на офис сгради да въведат тази услуга, за да облекчават максимално клиентите си и да ги привличат повече наематели.
Проблем са лошите конструкции и многото собственици
Най-честият проблем при офис площите е надценяването на сградите, които не покриват международните стандарти за клас А, сочи анализът на "Фортън Интърнешънъл". Като проблем се посочват както малкото места за паркиране, така и липсата на пожарогасителни инсталации, както и на двойни подове и окачени тавани, през които да минават кабелите.
Голяма част от офис сградите имат по няколко собственика, което затруднява поддръжката и експлоатацията им. Проблем са и лошите конструктивни качества - например чуждите компании търсят сгради с поне два аварийни изхода, но често има само един или и двата излизат на едно и също място, посочиха от агенцията за бизнес имоти. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив